2010-01-27

Gourmetbryggert Piney

Gourmetbryggeriet Piney är en amerikansk pale ale med lite vetemalt som jag redan 2007 recenserade då jag gav den 3,25. Det är en amerikansk pale ale på 5,2%. Burken rekommenderar att man serverar den vid 6° i ett pokalglas...

Så då gör jag väl det.

Färgen är ljust bärnsten; det fingertjocka skummet är vitt. Lite klumpartade skumrester på glaset.

Doften är frisk med en hel del amerikansk humle. Lite syrliga vetetoner, citrustoner men också en krämig sötma och en aning jäst.

Smaken är ungefär som väntat lätt humlig med aningar av syrlig vete. Humlen är främst fruktig; aprikoser, apelsinskal, cumquat (såna där pyttesmå avlånga citrusfrukter som man äter med skalet). Beskan växer, men också en skarp metallisk bismak. Kroppen är rätt svag. Eftersmaken är söt med lite citrus och en avslutande ton av metall.

Kolsyran är medelstark, bubblorna många och mycket små. Vätskan är relativt lätt.

En APA som inte riktigt når fram. Visserligen är det typiskt av det gamla Gourmetbryggeriet att vilt blanda stilar och slänga i lite sydtysk vete i en amerikansk ale, men hela upplägget faller med den märkliga metalltonen. Hade jag inte vetat bättre hade jag skyllt på burken.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: Någon har kastat kvittot...

2 kommentarer:

 1. Jaha, GB fortsätter på det gamla vanliga viset. Ömsom vin, ömsom vatten. Jag tycker faktiskt att de haft en del helt godkända öl över åren, men så kommer vissa riktiga bottennoteringar, och i mitt fall så brukar det röra sig om konstiga smaker som poppar upp och får en att tänka "va f*n var det där där nu rå".

  Var på Ölbutikken i Köpenhamn idag och där ser man definitivt inte spåret av GB, och hade de haft någonting någotsånär bra nu för tiden så hade de nog "promotat" det.

  En stadig kartong med andra godsaker fick det bli istället ;-)

  Mest intressant en Tsarina Esra Reserva från De Molen, och nu sjunger en ljus belgare från Brasserie Dieu Du Ciel i glaset.

  Fredag !!!

  SvaraRadera
 2. @Fred: Den här köptes, om jag minns rätt, på stormarknaden Føtex till rätt lågt pris.

  SvaraRadera