2010-01-13

Galatea Angel's Share #1 Ale

Distributören Galatea har som nämnts nyligen anställt den välmeriterade öldomaren med mera Jessica Heidrich som bryggare för de öl som företaget har tänkt att ta fram, till att börja med under varumärket Angel's Share. Just den här ölen har bryggts hos Gamla Slottskällans Bryggeri.

Den första av dem kallas Ale #1 och är en brittisk ESB på 5,2%. Det blev alltså den andra ölen i stilen på raken vid mitt besök på De Klomp i söndags.

Färgen är rödbrun-bärnsten, det två fingrar höga skummet är smutsvitt. Det sjunker långsamt ner till ett fint lock, lämnandes massor av skumrester på glaset.

Doften är ojämn och lite stickig. Vaxkritor, oljefärg. Lite jordig. Något slags bitterhet i bakgrunden.

När jag började dricka träffades mina smaklökar av en hel massa samker som stack iväg åt alla möjliga håll. Den är dock relativt lätt. En tydlig smak av färgkritor, som jag tidigare träffat på i öl med mycket Fuggles-humle. Lite jordig med en lätt sötma och relativt intetsägande beska toner. Eftersmaken är lätt med en mjölig smak av kex och smörgåsrån. Lite syrlighet i avslutningen.

Kolsyran är lätt, bubblorna små. Vätskan är även den relativt lätt i munnen.

Tja... Den lätta eftersmaken gör denna enormt spretiga och ofukuserade öl relativt lättdrucken.

Bobo och jag blev sittande en liten stund och glodde på glasen. Vi funderade över Jessica och hennes roll i det här projektet. När ölen var färdigbryggd, och hon fick smaka på det första glaset, var hon verkligen nöjd med den här? Sa hon "Precis så här ska en engelsk ESB smaka!".

Eller?

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml (fast jag blev faktiskt bjuden på den här med)

14 kommentarer:

 1. Det var banne mig hårda ord! Men ärlighet varar längst :)

  SvaraRadera
 2. Det som gör mig lite osäker är att (det fåtal) andra som recenserat den verkar tycka att den är god. Men jag kan bara skriva vad jag upplever.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är bra att man skriver vad man tycker.

  Hmm kunde inte hitta denna på ratebeer.

  Är lite frågande kring det här med bryggmästare. Är det en titel man kan ta hur som helst? Eller måste man utbilda sig till det och gå någon form av prov hos en mästare?

  SvaraRadera
 4. @Stefan: Frågan har diskuterats ett antal gånger tidigare. Nej, det finns inget skydd av titeln "bryggmästare" i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Alltid svårt att hitta det man söker om det är apostrofer och annat jox inblandat. Ett tips är att skriva delar av ordet, till exempel angel share

  http://www.ratebeer.com/beer/angels-share-1-ale/114558/

  SvaraRadera
 6. @Bark: Ah tack för infot. Har varit nyfiken på det ett tag men inte sett något om det.

  @Rickgordon: Tack för länken. Såg även att denna fanns på Järnet, en pub jag helt missat. Får gå förbi nån gång.

  SvaraRadera
 7. Dseeutom ser jag nu att Jessica titulerar sig själv "bryggare". Jag ändrar i min text.

  SvaraRadera
 8. Vill bara notera/påminna om att ESB inte är en ölstil utan ett varumärke ägt av Fullers. Dom vårdar detta ömt då ex Jämtlands Postiljon fick byta ut ESB most SPA (Special Pale Ale) efter påminnelse om detta faktum...

  SvaraRadera
 9. Lite mer: Tycker att titeln bryggmästare ska respekteras. Utan rätt utbildning = bryggare som jag själv. Även om jag med 10 år som bryggare kan få vara med i bryggmästarförening om jag vill.

  De Klomp får Ocean Stout (5,0%), Ocean IPA (5,4%), Ocean EKO Pale Ale(4,5%) och Ocean 12 Plato Lager (5,0%) till veckan. Ocean Stout bygger på DWAN Black Pearl receptet som jag bryggde på Irland. Denna gång har den aromhumlats med polsk Marynka som ger en behaglig lakritston ihop med det rostade kornet och svartmalten. Även BA i Linköping får Stout och IPA.

  Drick förnuftigt men väl

  ///Bryggare Bing

  SvaraRadera
 10. @Bryggare Bing - Inte någon leverans till Villevalla Pub också? Hade förmånen att prova er julöl där för en dryg månad sedan.

  SvaraRadera
 11. @Samuel F - både stouten och 12 Plato Lager kommer att dyka upp på VilleValla Pub också.

  Gällande det här med bryggmästare, finns det någonstans som det är skyddat, och vad innebär det i så fall?

  SvaraRadera
 12. Har kommenterats förut men man funderar ju hur de tänkte när det döpte ölen till Angel´s Share. Är det månne så att det är tänkt att nästa släpp ska ha lite eller ingen kolsyra;-)

  SvaraRadera
 13. @Markus: Namngivningen är fortfarande en gåta för mig.

  SvaraRadera
 14. Bra med lite ärlighet!

  Tänker dock ge henne "the benefit of the doubt" eftersom hon visat sig vara duktig som hembryggare en gång i tiden.

  Har inte provat Ängeln #1

  Helsåld på trenden dock med gästbryggning (mikkeler), importörbryggning (wicked wine)och korsbefruktningar (brooklyn-schneider / boston-weihenstephan)!

  SvaraRadera