2010-01-03

BrewPub Schlager Jul

BrewPub København har i sitt sortiment en mörk lager i den tyska skolan som de kallar Schlager.

Till jul brygger de en specialvariant som kallas Schlager Jul, en München Dunkel på 5,6% bryggd med münchnermalt som kompletterats med lite karamellmalt och rostad malt. Den vanliga variantens Saaz-humle kompletteras med engelsk Challenger-humle i bittergivan.

Bryggeriets tanke med ölen är att göra en öl snarlik den traditionella danska julölen, men utan dess "översötma".

Färgen är mörkt röd, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är smutsvitt; det lämnar en hel del fina skumrester på glaset.

Doften är humligt bitter, lite fruktigt rostade toner och viss torrhet. Aningen mild?

Smaken är först rätt bitter med lite metall och en hel del blommor. Torr, lätt rostad, malt och aningen syrlighet i bakgrunden. Snabbt övergående jästiga toner. Exotiska frukter och sötma i eftersmaken med blommig humle och lite karamelliserat socker. Virke i avslutningen.

Medelstark kolsyra, små friska bubblor. Något lätt vätska.

Det märktes faktiskt att det här är en variation av en annan öl där man tillsatt extra humle; det känns som om balansen som bör ha funnits i den vanliga gått förlorad - det är inte nog med kropp att balansera beskan. Trots det är det fortfarande en bra öl.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 58:00 DKR för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. Intressant när man lär sig att kalibrera omdömena från en speciell recensent. När du anmärker på att det saknas lite kropp för att balansera beskan, brukar jag tycka att det är en behaglig torrhet! :-) Får prova den här om det blir tillfälle.

    SvaraRadera
  2. @Tomas K: Det var spännande att höra!

    I och för sig minns jag en kompis som för några år sedan brukade kolla med mig vad jag gillade en skiva. Om jag tyckte illa om den brukade han köpa och älska den. :)

    SvaraRadera