2010-01-16

Notiser XX


Julvilan är definitivt över i ölvärlden...

Den stora nyheten i veckan har varit Heinekens uppköp av mexikanska dryckesgruppen Femsa. Här är väl Femsa mest kända för den mexikanska råfruktslagern Sol, men de är lokalt en stor aktör med flera bryggerier (varav flera i Brasilien) och distribution av Coca-Cola som en kedja med servicebutiker, Oxxo.

Att Heineken, till skillnad mot många av de andra stora, haft gott om pengar har inte varit någon större hemlighet, inte heller att de varit på uppköpshumör (jag har haft spekulationer om detta tidigare bland bloggkommentarerna). Det har till och med parats om att de varit sugna på SABMiller, men nu verkar det scenariot mindre troligt. SABMiller var för övrigt en av konkurrenterna om Femsa.

= = =

Åter till Sverige: Närke Kulturbryggeri experimenterar vidare. Det senaste är en variant av Örebro Bitter, bryggd med finsk torvrökt malt. Örebro Bitter Peated Viking på 5,9 % är resultatet. Akkurat verkar få första fatet.

= = =

Ännu en ny svensk ölblogg: Sentence Beer. Den här har en annorlunda twist, slla recensioner består av en bild och en enda mening.

= = =

Fick just höra av Jörgen Hasselqvist på Great Brands/Oliver Twist att han försöker få hit en amerikansk bryggmästare för att göra ett gästöl på något svenskt bryggeri. Kan bli hur spännande som helst!

= = =

För någon vecka sedan utförde arbetarna på det (i övrigt rätt ointressanta) belgiska AB-InBev-bryggeriet Jupiler en "boss-napping" och nu strejkas det vid flera av gruppens europeiska bryggerier och andra ligger i blockad. Anledningen till detta är att AB-InBev ska skära ner personalen på sina bryggerier i västra Europa med 10% (cirka 800 tjänster).

En av anledningarna till neddragningarna är att gruppens specialöl minskat sin marknadsandel, en marknad som i övrigt växer.

Det går redan rykten om att det kan bli brist på Hoegaarden rätt fort...

= = =

I andra änden av det belgiska ölspektrat finns 3 Fonteinen. Det lilla lambic-bryggeriet har nu förklarat att de ska sluta brygga egen lambic. Deras varumärken kommer dock att fortleva via Boon-bryggeriets försorg som ska fortsätta blanda lambicer enligt gammalt recept.

= = =

Kalmar håller på att få ett nytt bryggeri: Ängö Kvartersbryggeri. Följ deras förehavanden på deras blogg!

= = =

Nynäshamns Ångbryggeri har just släppt ut en ny öl i sin specialserie: IPA Specialbryggd #4 är en amerikansk-inspirerad IPA på 6,8% med Cascade, Amarillo och Chinook. Fat finns minst på Glenfiddish Warehouse i Stockholm.

1 kommentar:

  1. Armand har inte buteljerat öl med egen lambik i förrän en sisådär 2003-2004. Dessutom använder han en ytterst liten mängd egen brygd i sina blandningar, så detta betyder egentligen ingenting. Ägaren till bryggverket återtog det, för att göra en lång historia kort.

    SvaraRadera