2010-01-02

St Georgen Keller Bier

Bland det sista man väntar sig i en genuint engelsk pub är väl en kellerbier. Så, klart att det fanns det på Charlie's Bar i Köpenhamn!

Keller Bier är såvitt jag förstått den enda öl som bryggeriet St Georgen Bräu Buttenheim, Tyskland tillverkar. Den lagras på ytterst traditionellt vis i ekfat i grottor och är på 4,9%.

Just när jag beställt min öl så tog det slut i fatet, men det gick fort att byta. Dock blev det så mycket skum att den en stund senare bara visade sig halvfull med öl. Nå, bartendern fyllde utan knot upp resten av det vackra stenkrus som ölen serverades i.

Färgen är... lite svår att avgöra i stenkruset. Men något slags mörkare rödaktig ton tror jag att jag urskilde. Skummet är stort, hårt, ojämnt och varmvitt.

Doften är rått bitter och aningen kemisk med aningar av jäst-tabletter.

Smaken är tuff och ger aningen motstånd. Råa toner, det känns nästan som om den torrhumlats med ädelhumle. Fyllig och torrt maltig med fruktig och stor humlesmak. Källartoner som får mig att tänka lite på blåmögelost. Resolut och positivt oren, precis som en bra kellerbier ska vara. Eftersmaken är dock ganska lätt med en renare bitterhet, viss sötma och toner av mandel, torra papper och svartpeppar.

Kolsyran är hård och kraftig. Stora bubblor. Vätskan är len.

Såhär ska en kellerbier smaka. Möjligen serverades den lite för kall, stengodskruset isolerar kylan väldigt bra. Ni som bara tycker att öl i alefamiljen har något att komma med: Prova en sån här!

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: Kring 70 DKR för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Nja, nån mer brygger dom väl
  http://www.ratebeer.com/brewers/st-georgen-brau/796/

  SvaraRadera
 2. När jag drack denna smaskiga dryck på "Zum Kachelofen" i Bamberg så kunde man även njuta av en god pils och en lika god weissbier från samma bryggeri.

  SvaraRadera
 3. Såhär efteråt känns betyget rätt snålt.

  SvaraRadera
 4. Det finnes faktisk St. Gerogen-øl på flasek i Norge til sympatisk pris takket være en entusiastisk liten importør.

  SvaraRadera