2010-01-16

Systembolagets säsongssortiment påsk 2010

Den 1 mars 2010 kommer det, helt enligt plan, inte några ölnyheter på Systembolaget (däremot kommer det en bunt exklusiva vin som jag struntar i).

Den 1 mars lanserar Systembolaget ett öl, detta eftersom något i lanseringskedjan tagit för lång tid, det är egentligen ett öl som skulle kommit i februari:
 • Mohawk Rye IPA, 7,5%, 500 ml, 35:80, 6.000
"Mohawk" är projektet som Wicked Wine har tillsammans med bryggaren Stefan Gustavsson som ett steg i att skapa ett helt nytt bryggeri. Precis som Black Rocket Porter (som kommer från samma folk/projekt) är den här kontraktsbryggd på Gamla Slottskällans Bryggeri.


Och så blir det påsknyheter den 15 mars. Som brukligt är med säsongssortimentet är det till stor del upp till butikerna att bestämma hur mycket man tar hem av vad.

Namn, alkoholhalt, volym, pris
Mycket intressantare än något påskölssläpp som jag kan komma på: Jämtlands är tillbaka efter en paus på flera år, två nya från Sigtuna, Dugges åter på Systembolaget och två danskar.

Men också lite frågor som jag måste kolla upp. Är Fuglesang-ölen samma som deras Early Bird? (Ja) Har Nils Oscar nytt recept i år igen? Vilken stil ska Dugges placeras under? Dags att skriva mail!

6 kommentarer:

 1. Fast visst skulle det komma nyheter 1 mars? Bötet Barley Wine, Aventinus Weizen-Eisbock, Brewdog Stone Bashah osv.

  SvaraRadera
 2. Om jag sett rätt så bryggs IPA´an av Sigtuna...

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Inte enligt Systembolagets pressmaterial, jag har dubbelkollat.

  SvaraRadera
 4. @David: Helt rätt, Systembolagets dokument var rörigare än jag trodde. Ska fixas nu.

  SvaraRadera
 5. Det kommer en IPA från Mohawk/Sigtuna i ordinarie sortimentet den 24 mars, som jag antar Anonym tänker på. Sedan verkar det alltså som det bryggts en Rye IPA på Slottskällans... det verkar inte bli dåligt med nyheter direkt.

  SvaraRadera
 6. Wicked Wine har inget eget bryggeri och hyr därför in sig hos olika småbryggare runt Sverige. Tillsammans med Stefan Gustafsson har man skapat öl med lite olika namn, Midvinternattens mörker, Snowblind, Black Rocket Porter, Påsk Alt osv. Under 2010, lanseras på Systembolaget, en serie mkt kraftfulla öl under varumärket Mohawk.
  Först ut, med lansering 2010-03-01, blir Mohawk Rye IPA tätt följd av Mohawk Extra IPA, som kommer i fast sortiment 2010-03-24, och trilogin avslutas med Mohawk Summer IPA som kommer att finnas på bolaget under sommarsäsongen med början 2010-05-03.
  Zimmy

  SvaraRadera