2010-01-01

Några intryck från Köpenhamn

Ett hårt jobb, men någon måste etc etc...

Jag och sambon var i Köpenhamn i mellandagarna. Nu har jag kommit så långt med efterarbetet att jag skrivit in mina recensioner av krogar och ölbutiker och det är dags att försöka sammanfatta lite.

Det började sådär: Väl på hotellet insåg jag att den noga förberedda adresslappen som jag skrivit ut lagts i innerfickan på jackan. Fel jacka. Men i lobbyn låg den förnämliga CPH ØLGUIDEN (onlineversion), förebilden till Ölfrämjandets Stockholmsguide. Med den kunde vi lätt hitta rätt.

Först ut blev BrewPub København, en bryggpub som nu funnits i 5 år. Själva bryggeriet är beläget på gatuplan, baren och restaurangen en halvtrappa ner på gården. Gården blir för övrigt en stor uteservering på sommaren. Trevligt och avslappnat ställe där både kostymnissar och barnfamiljer verkade finna sig hemma. Förutom de egna ölen (som bär musikanknutna namn) fanns en gästkran och ett mindre sortiment flasköl, mest belgare. Ölen återkommer jag till, men den var genomgående god.

Det var faktiskt så trevligt att vi hamnade där även kvällen efter, ett mycket bra betyg. Ett påhitt som jag är lite mer tveksam till var "fresh dry hopping" som de erbjöd: Man fick sin öl i en kaffe-pressbryggare, där man tillsatt en eller flera av det tiotal sorters humlepellets som fanns att tillgå. Jag vet att det förekommer i USA, men är fortfarande inte övertygad om att det är en bra idé.

Första dagen såg vi några som plockade in en stor plockbricka som dinglade av läckra ostar och korvar, och dag två beställde jag in "ost-snacksen". Med viss besvikelse fick vi in en mindre tallrik med tre sorters småtrista ostar och jättegoda tillbehör. Det visade sig att det vi ville ha kallades "husets tapas".

Andra kvällen letade vi oss iväg till Charlie's Bar, systerstället till Aalborg-puben The Wharf som jag verkligen gillade.

Jodå, även här hade man tagit några kubikmeter England och placerat i Danmark. Stället var rätt litet och bestod av ett långsmalt rum med en bar i mitten. 6 handpumpar (Cask Marque sedan 2002) och något fler fatölspumpar erbjöd ett litet men välbalanserat sortiment av brittisk, tysk och amerikansk öl. Jag tror inte de sålde flasköl alls.

Eller mat. Tvärtom, en skylt i baren uppmanade gästerna att ta med egen mat och äta till ölen.

Ölen jag drack var i utmärkt skick, serverades vid rätt temperatur och i rätt glas. Stämningen var glad och välkomnande, det var ganska fullt, fönstren mot gatan dröp av fukt. En sak måste jag dock anmärka på: Toaletterna, belägna längst bak vid cask-kylarna, var öppna mot krogen när de inte var upptagna - vilket i kombination med den dåliga luftväxlingen fick hela krogen att lukta flygplanstoalett.

På tredje dagen skulle vi hem, men först lite shoppande. Förutom lite danska vardagsöl åkte vi till Amager där butiken Fish & Beer ligger. Ursprungligen hade vi tänkt handla på Ølbutikken, men dess öppettider passade oss inte. Någon fisk såg jag inte till, men gott om öl samt kaffe, te, vin och sprit plus en del asiatiska dekorationsartiklar. Lokalen var stor, ljus och ren. Ölsortimentet var intressant, det verkade som om ägaren personligen valt ut varje öl. Vid många öl fanns också en lapp som beskrev ölen.

De verkade fokusera på danska mikrobryggerier, USA och Belgien med kompletteringar från andra europeiska och asiatiska länder. Priserna tyckte jag kändes som lite lägre än vad de skulle varit "inne i stan", möjligen mer på importerna än de danska. Jag skulle nog gå dit igen vid nästa besök. Dessutom fick jag som Ölfrämjare 10% rabatt.

Under veckan kommer det ölrecensioner från besöket också.

3 kommentarer:

  1. Jag gillade också BrewPub København, speciellt miljön var trevlig. Bra service var det också. Provade två av ölen, stabila men inga som skapade tivolikänsla i munnen.

    SvaraRadera
  2. @Gyllenbock: Såg någon recension av stället som sammanfattade ölen med "trogna tolkningar av klassiska europeiska öltyper", vilket jag håller med om även om de använde en del amerikansk humle. Och sånt gillar jag ju. Också.

    SvaraRadera
  3. Köpenhamn måste jag bara ta mig ner till. Har läst så mycket bra om det att det vattnas i munnen.

    SvaraRadera