2010-01-30

Saison d'Erpe-Mere

Igår vankade lite snyggare mat här hemma; förrätten var toast med rostiff, huvudrätten whiskeymarinerat kött med whiskeysås och klyftpotatis.

Så vad dricker man till det? Maten var en överraskning, men jag rotade fram något som jag trodde passade: En lätt lagrad extrahumlad saison, det måste väl funka? Ölet heter Saison D’Erpe-Mere, har alkoholhalten 6,9% och bryggs av KleinBrouwerij De Glazen Toren.

Färgen är ljust orange-guld, vätskan är smågrumlig. Det tre fingrar höga skummet är vitt, kompakt och stenhårt, jag gissar att man skulle kunna lägga en femtioöring på det och den skulle ligga kvar. En hel del fina skumrester på glaset.

Doften är fruktig-jästig-humlig. med en delikat beska. Toner av vetemjöl, mogna äpplen och en aning trä.

Smaken är lite rå och opolerad, som en saison ska vara. Jäst, färsk humle och grönsaker. Aningar av spånskiva och feta kemikalier. Eftersmaken är bitter-söt med torkade frukter, gräddig ost och aningar av citrus.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är något mjuk.

Inga spår av alkohol i den här. Stilen käns som en mix av en traditionell saison och en belgisk IPA. Enligt flaskan är den "dubbelhumlad" vilket jag inte är helt säker på vad det innebär, men det är imponerande att den lyckats behålla den friska humletonen under sina två år i skafferiet.

Importören Belgodeli har ju till och från intressanta belgiska nyheter hos Systembolaget, men annars känns företaget lite anonymt i ölsammanhang.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2008 (slutsåld). Pris: 68:90 för 750 ml.

9 kommentarer:

 1. Skönt att höra att den inte verkar bli sämre med tiden. Har en flaska kvar jag med.

  SvaraRadera
 2. Oj. Så länge skulle jag aldrig kunna sitta på en flaska av den här typen. Minns den som oerhört god hursomhelst! Får hoppas det kommer någon saison på bolaget snart.

  SvaraRadera
 3. Jag har druckit upp mina. En av de mer explosiva öl jag druckit... båda gångerna hade den fraktats samma dag och fått vila flera timmar men ändå skummat ur flaskan och äventyrat dukar med mer. Men det är ju sånt som saison är till för.

  SvaraRadera
 4. Så hur passade den till maten?

  SvaraRadera
 5. @DH: Den här gav i från sig en mycket diskret skumpelare på några centimeter. Men så har den också stått orörd sedan i julas.

  @Morgan: Magnifikt!

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att den är kanongod. Liksom Morgan undrar jag också hur den passade till maten; själv skulle jag nog tycka att den går bättre till en fiskrätt (av det lite tyngre slaget), än till biff.

  SvaraRadera
 7. Vi drack Saison d'Erpe-Mere till en lammgryta. Det blev en mycket bra kombination. Saison är överhuvudtaget ett bra matöl.

  Apropå Belgodeli, var det inte de som hade Valeir Extra med i augustisläppet? Det var även det ett kanonöl, tyckte jag.

  SvaraRadera
 8. @Peter: Jo, det var de. Var tvungen att kolla i gamla excel-filer för att kolla upp det.

  SvaraRadera
 9. Hej på er,

  Roligt att höra att ni uppskattar vår Saison d'Erpe-Mere sin explosiva personalitet till trots. Och visst är den en underbar matöl, det senaste jag hörde var att den satt som ett smack till sushi, vilket vi tänker testa vid nästa sushi-hemmakväll.
  Explosiviteten har dock resulterat i en hel del reklamationer från Systembolaget, så vi avvaktar ett tag och hoppas bryggeriet får bukt med detta.

  Ifall ni är nyfikna på det "anonyma" Belgodeli så finns mer info på hemsidan, www.belgodeli.se, med bl.a. våra senaste lanseringar.
  Liten men naggande god!

  An/Belgodeli

  SvaraRadera