2010-01-08

Rogue Imperial Stout

Längst bak i skafferiet har den legat ett tag. Men nu har temperaturen just gått ner under minus tjugo, så då är det väl dags för Imperial Stout, den kommer från amerikanska Rouge och är en russian imperial stout på 11,7% som bryggdes 2007 (stora stengodsflaskan i XS-serien).

Nämnde på Facebook att jag skulle dricka den här, och fick ett par varnande ord. Och några anti-varnande. Så...

Färgen är svart, vätskan är lite tjock. Det fingertjocka skummet är varmbrunt, det sjunker sakta och lämnar lite skumrester.

Doften är söt och rostad. Jag hittade soyasås, katrinplommon, svarta vinbär, lakrits, pumpernickel, kola och en aning värmande alkohol.

Smaken är... inte alls bra, faktiskt. Först, en kraftig ton av amerikansk torr bitter humle. Sedan kommer smaker av svart kaffe, soya, lite grädde och en ganska svag kropp. Eftersmaken är skarpt sur/bitter med lite kemikalier (rengöringsmedel) och rågkex.

Nej, det blir porterstek av den här.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter någon gång 2007, slutsåld. Pris: Omkring 135:00 för 750 ml.

Fast det är inte speciellt synd om mig, jag plockade fram något annat nordamerikanskt, starkt och svart: En Péché Mortel.

10 kommentarer:

 1. Det är alltid tid för en imperial stout...

  Men sojasmak gillar jag inte. Det tycker jag att Péché Mortel hade för mycket av. Har en flaska till, så får se om det var tillfälligheter antingen i flaskvariation eller i min smakdagsform.

  SvaraRadera
 2. Synd på den flaskan. För ett par veckor sedan drack jag Rogue Imperial Stout 2006 som såldes 2009 på bolaget och den var helt kanon.

  Péché Mortel är också en väldigt bra öl. Tror inte att jag kände någon soja i den. Väldigt mycket kaffe däremot.

  SvaraRadera
 3. Måste nästan varit en dålig flaska, jag hade en provning på nyårsafton för/med några vänner.
  Vi testade Cantillon Blåbär, Rogue Imp Stout 2006, De Molen Bommen & Granaten & Mikkeller festival edition stella 0, och jag tyckte att rogue var den bästa ölen, snudd på magiskt bra :)

  SvaraRadera
 4. Jag har druckit både 2006 & 2007 nyligen och upplevde ungefär samma sak som herr Bark. Blev riktigt besviken.

  SvaraRadera
 5. Drack en 2006:a på nyår och den var smarrig.

  SvaraRadera
 6. Ja, de positiva omdömena som jag själv upplevt talar möjligen för dåliga flaskor för herrarna bark och bagge?

  SvaraRadera
 7. Jag antar att det är XS: Imperial Stout? Den stora flaskan?

  Kanske den bästa öl jag någonsin druckit. Dock inte lagrad.

  SvaraRadera
 8. @Johan: Det var det. Slarvigt att inte skriva in det.

  SvaraRadera
 9. PS. Nu har jag provat en flaska till av Péché Mortel, och den smakade mycket bättre. Jag har hört av andra att det kan finnas en viss flaskvariation, och det kanske var det som förelåg här. Jag är dock fortfarande inte lyrisk, men iallafall tillfreds.

  SvaraRadera
 10. För de intresserade kan jag nämna att det inte blev någon höjdar-porterstek av den här heller: För torr, bitter och bränd.

  SvaraRadera