2010-01-11

Anderson Valley Hop Ottin' IPA

Igår hölls ett informellt planeringsmöte för vinterns ölprovningar. Jag och Bobo glodde alltså igenom gömmorna och funderade vidare över ett par delade öl.

Den första av dessa var en amerikansk IPA från Kalifornienbryggeriet Anderson Valley Brewing Company benämnd Hop Ottin' IPA. 7% alkohol var det i den.

Vätskan är klar och färgen är medelmörk bärnsten. Det varmvita skummet är fingerhögt, det lämnar en del rester på glaset.

Den rätt kraftiga doften har mycket trä-relaterade toner av virke, kåda, granbarr och terpentin. Lite sötma från frukt-karameller och en kryddighet (svartpeppar). Kroppen är medelstor. Beskan är syrlig och sitter på något underligt vis mer i mitten av tungan än bak där den brukar. Eftersmaken är oväntat kort och tonar snart ut i en syrlighet som får mig att tänka på citronsyra. Avslutningen har någon kemisk ton av tvättmedel.

Kolsyran är kraftig; de friska bubblorna medelstora. Vätskan är relativt lätt.

En AIPA för de som vill ha sin beska ren och enkel med syrliga toner. Själv vill jag nog ha lite mer komplexitet och sötma.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: Jag blev bjuden!

8 kommentarer:

 1. Tjo!
  Hop Ottin kommer i på bolaget i
  3 månader med start Februari om
  du inte visste det!
  Skål
  Jugge/OT

  SvaraRadera
 2. Jugge:
  Det var även vad vi fick veta som förhandsinformation för någon månad sedan, men efter min senaste kontakt med SB så fanns inte Hop Ottin omnämnd. Den kommer ändå alltså?

  SvaraRadera
 3. Den är med i Varunytts-PDF'en som nyss lagts ut på Bolagets hemsida.

  SvaraRadera
 4. Måste erkänna att jag var rätt besviken på denna. Den behöver verkligen extra allt för att bli bättre. Självklart lär man köpa en flaska eller två dock.

  SvaraRadera
 5. Låter lite illavarslande. Såg fram emot den när den dök upp i listan över feb-släppen, men din recension gör mig lite skeptisk eftersom jag vill ha mina hoppar ganska så fylliga.

  /F

  SvaraRadera
 6. @Fred: Alltså, det finns en massa spännande smaker i den, men de klingar av märkligt fort. Visserligen blir den lättdrucken, men... Ja, lite väl kort.

  SvaraRadera
 7. Jag gissar att jag kommer att gilla den!

  SvaraRadera
 8. Dear Bark!

  Dina reflektioner brukar ofta överensstämma med mina så jag antar att våra gommar är någorlunda lika.

  Därav misstron.

  Skall givetvis prova själv förstås, så får vi se.

  SvaraRadera