2016-03-14

Beer Expo 2016: Fantombryggare och samarbeten


Jag höll två provningar på lördagens Beer Expo i Linköping. Temat var Fantombryggare och samarbeten.

Precis som min andra provning så kändes det under förarbetet som jag tagit mig vatten över huvudet: Det visade sig vara oerhört svårt att under januari hitta lämpliga öl till provningen: Det som fanns i fantomväg på Systembolaget just då var aningen slut eller sådant som troligen den intresserade allmänheten redan druckit. Omnipollo Nebuchadnezzar må på alla sätt vara en fantastisk öl, men den kändes… För drucken, liksom.

Samarbetsölen var inte mycket enklare. När väl temat var satt och biljetterna börjat säljas så satt jag där med insikten att detta nästan uteslutande var engångsbrygder som högst eventuellt dök upp i systembolagets Små Partier för att vara försvunna timmarna senare.

Till det var det som sagt januari och många hyllor i systembolagets depå gapade tomma. Mer än hälften av de föreslagna ölen var därmed obeställbara.

Och som inte det vore nog så tyckte jag att provningen skulle visa på bredd och byggas upp steg för steg. Så att ha 6 APAor var inte heller någon bra idé.

Nå. Det här är en ölblogg och inte en gnällblogg, även om det ibland verkar så.

Till slut blev det följande uppställning:
 1. Stillwater Classique Saison (fantombryggeri) var en lagom start. Maltbasen är som i en amerikansk lätt lager, men saisonjästen och torrhumlen skapar en så mycket komplexare och friskare öl.
 2. To Øl Reparationsbajer (fantombryggeri) följde upp med en mjuk öl där fokus låg på arom- och torrhumle som gav en behaglig ton av citrusskal. 
 3. Svinninge Ölkompani Bullet APA (fantombryggeri) kom sedan. Jag hade inte hört talas om renässansmänniskan Fredrik Zälls ölprojekt tidigare, och det här är hans första öl helt designad efter hans egna önskningar om en balanserad öl med karamell- och grapefruktsmaker.
 4. Electric Nurse / Dugges Family Rerunion (samarbete) är dotter-far-samarbete nummer två, och en IPA helt fokuserad kring den nya humlesorten Lemondrops. Och visst osade det citron-halstabletter om den här…
 5. Mikkeller Monk's Elixir (fantombryggeri) förvånade mig lite enbart genom att fortfarande bryggas, och dessutom beställbar på Systembolaget. Och även om det inte är en riktigt lika komplex öl som de belgiska förebilderna finns ändå allt som ska finnas i denna öl. Och så går det väl inte att ha en provning på temat utan Mikkeller?
 6. Nøgne Ø / Tarrapin Imperial Rye Porter (samarbete). Jag hade önskat mig något stort och svart som avslutning, som ändå skulle passa temat. Det gick till slut inte enligt plan, men med hjälp från Brill & Co så gick det i alla fall. Och jodå, stort och svart var det. Kanske skulle behöva lite lagring. 
Jag minns faktiskt inte alls vilka öl som vann handuppräckningarna.

Däremot minns jag att bara 7 av 50 biljetter hade sålts till provningen på kvällspasset, vilket förvånade mig en hel del – tidigare år har mina provningar varit utsålda i förväg. Jag pratade lite med deltagarna och folk som inte gick på provningen om teorier kring detta. Flera uttryckte att temat kändes för abstrakt och svårgripbart. Kanske är det så?


2 kommentarer:

 1. Fantombryggare tilltalar mig inte. Ett val jag gjort. Inte så mycket på smakfronten utan snarare en markering. Visst har de ett existensberättigande men utan min inblandning. Samarbetsbryggning kan ibland vara hur spännande som helst men tenderar ofta att väga över i ett ryggdunkande i klubben för inbördes beundran. Och sedan får konsumenten betala, ofta överpris, för kalaset. Ber om ursäkt att kommentaren lutar åt det gnälliga hållet. Men här har du kanske lite varför intresset inte var så högt.

  SvaraRadera
 2. Fick bli en beställning på ett par Electric Nurse / Dugges Family Rerunion. Låter spännande. Tack för tips.

  SvaraRadera