2016-03-16

Hitachino Nest Espresso Stout

Bild: Kiuchi Brewery
Vad hade jag förväntat mig att hitta i taxfree-butiken på Birka? Tja… tja… Inte hade det varit en japansk espresso-imperial stout. Med det fanns det i alla fall en kartong av Hitachino Nest Espresso Stout från Kiuchi Brewery. 7 %.

Färgen är svart, det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt. Det sjunker sakta och lämnar en hel del rester efter sig.

Doften är medelsöt med tydliga toner av espressokaffe. En hel del kola, aningar av humle och bryggkaffe.

Smaken är medelsöt med massor av kaffe och choklad. Grädde och rostad malt, röda bär och passerade beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har om möjligt ännu mer kaffe och lite mörk choklad, mjuk beska och en växande ren sötma. Slutet har röda bär, kakao, kokos och lakrits samt en aning metall.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk.

En mycket mjuk öl med elegant kaffe och chokladtoner. Trevlig.

Betyg: 4,04. Tillgänglighet: Köpt på Birka. Pris: 25:00. Bäst före: 05. 2017.

4 kommentarer:

 1. Fanns det fler sorters öl från Hitachino? Ska åka nästa vecka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget som jag såg, och det verkade inte som om personalen hade någon direkt koll på de där konstiga ölen i kartongerna. Troligen fanns det också bara en låda av varje sort.

   Radera
 2. Birka är väl inte direkt kända för sitt engagemang i roliga ölsorter. Däremot Viking Line tycker jag gör lite kul saker; inte minst det faktum att de har riktigt bra (för att vara en Finlands-båt i alla fall..) sortiment av öl i puben och att man kan köpa med sig hem ett femtiotal olika sorter till bra pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de tre rederierna har vaknat upp de senaste åren, men jag håller med om att Viking ligger steget före. Lite trist att den nyaste färjan Grace helt saknar en klassisk pub.

   Radera