2016-03-20

Glas: Spiegelau Refresh Beer Stein Mug


Några gånger har jag fått erbjudanden från Sejdelshoppen om att recensera ölglas. Så även för några veckor sedan, och jag valde ut glas som jag var nyfiken på; några nya och några som funnits med ett tag.

Till de senare hör Refresh Beer Stein Mug från tyska glasföretaget Spiegelau. Glaset är en sejdel på dryga halvlitern med en ganska speciell utformning: På glasets insida finns vid handtaget en skarp utbuktning, och på andra insidan en inskärning. Tanken är att man genom att skaka/snurra glaset ska få ut mer arom ur ölen och återbygga skummet. En video som visar det hela finns här.

Dessutom finns i botten en ”turbinformad upphöjning” som ytterligare ska förhöja denna effekt. I praktiken är den så tunn att den omöjligt kan ge någon effekt utan är nog mest där för att det ska se häftigt ut.

Så vad trodde jag om detta glas innan jag hällde öl i det? Jag trodde det skulle fungera hyfsat, men att priset för mer skum skulle bli mindre kolsyra i drycken.

Jag provade med en klassisk bayersk helles: Hofbräu Original, en öl jag har druckit en hel del av genom åren. Det var inga problem att få ölen att skumma när jag hällde upp den, men det är det inte i något glas om man häller mot botten.

Sedan fick glaset stå en liten stund, så att skumkronan fick lägga sig. Jag försökte att få tillbaka det genom att snurra ölen, men det gick inte att få någon fart på vätskan utan att riskera att ölen åkte ur glaset.

Ett antal klunkar senare gick det bättre. Och visst, det går att få tillbaka ett fingerhögt kortlivat skum genom att skak-snurra glaset. Men det hade det nog gått i de flesta glas utan kupig botten… Kanske fungerar det bättre med någon annan öl(typ), men jag antar att det är ljus lager som det främst är tänkt till.

Dock noterade jag, som väntat, att det mesta av kolsyran var borta när jag var i slutet av ölen.

Betyg: Ett gimmick-glas till ett rätt rejält pris (Sejdelshoppen tar 199 kronor för 1 glas). Det kanske fungerar med rätt teknik, men jag kan inte för mitt liv komma på… varför?

Friskrivning: Jag har fått det här glaset gratis mot att jag skriver om det.

PS: Rabattkoden som ger 10 % på varupriset gäller fortfarande,  fram till 2016-04-01: ofiltrerat_mars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar