2016-03-19

Coppersmith's Bière Blanche

Bild: Coppersmith's.
I eftermiddags var det årsmöte hos Linköpings Hembryggare. En trevlig tillställning som avslutades med macka och öl. Köpeöl på burk. Jag tog en Avery White Rascal, och… Jag dricker väldigt sällan witbier. Det är ju gott, men blir ofta lite för… kladdigt på något sätt.

Nytt försök nu, men en annan wit: Från Västeråsbryggeriet Coppersmith's kommer Bière Blance på 5,2 %, kryddad med koriander, lime och ingefära.

Färgen är kallt gul-orange (5 EBC), vätskan är till att börja med nästan klar men blir allt grumligare ju mer jag häller från burken. Den skummar över redan när jag öppnar burken, och fortsätter skumma högt när jag häller upp den. Den vita kompakta skumkronan sjunker ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är mycket söt med citron/lime, vetesyrlighet, fenoliska kryddor, apelsinjuice och -skal. Aningar av tvål, jord och olivolja.

Smaken startar söt.syrligt med lime/lemonad, sötade citrusskal, lite kryddor, apelsinjuice och en försiktigt växande beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är rätt så lätt med viss beska, lime, vetedeg och alkohol. Alkoholen framträder än mer i det kryddiga slutet.

Kolsyran är kraftig och frisk, de långlivade bubblorna är stora. Det kan noteras att denna öl snabbt förlorar sin kolsyra och mister då mycket av friskheten. Vätskan är medelmjuk och något sträv.

En syrlig witbier med en hel del alkohol… Nja.

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan 1 mars 2016. Pris: 22:50 för 330 ml. Bäst före: 19 JUL 16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar