2016-03-03

Gale's Prize Old Ale - igen på sätt och vis

Det här var ursprungligen en text jag publicerade i söndags. Den innehöll dock så mycket faktafel att jag valde att plocka bort den för att rätta och snygga upp den senare.

= = =

George Gale & Co var ett bryggeri som startade 1847 i Horndean norr om Portsmouth, England.

En av mina starkare ölupplevelser var när jag via beställning fick tag på deras Gale's Festival Mild på Systembolaget sommaren 2004. Jag ångrar fortfarande att jag inte hade råd att hämta ut alla flaskor i kartongen som kom trots att jag bara beställt ett par flaskor. Deras öl dök till och från upp i sortimentet, som den nedlagda favorit-bittern HSB.

Året efter blev Gale's uppköpta av Fuller's som våren 2006 lade ner bryggeriet. Vissa av varumärkena lever vidare, framför allt på cask, men de bryggs nu i London.

Av någon anledning trodde jag att denna flaska av deras old ale Prize Old Ale (9 %) från 2007 var tillverkad i Horndean, men det står till och med på etiketten att den är från London.

Prize Old Ale drack jag färsk 2004 (länk), och då kom den säkert från Gale's. Jag var inte alls övertygad, tyckte att den var såväl översöt som vasst besk. Betyget blev måttliga 2,88.

Den här flaskan från 2007 har alltså stått i mitt skafferi med års-varierande temperaturer under nära nio år. Få se vad som hänt med den:

Färgen är mörkt brunröd, den är mörk som ett kraftigt rödvin men mer åt brunt än lila. Vätskan klar. Det låga beigea skummet faller snabbt ned utan att lämna mycket rester. Som förväntat för en stark lagrad öl alltså.

Doften är tungt alkoholhaltig med massor av brandy, russin och söta röda bär (drottningsylt). Snyggt avrundad.

Smaken är salt-syrlig med lätta toner av läder och salmiak och druvjuice. Lätt-medium kropp. Eftersmaken är syrligt sträv med lätt syntetisk sötma och en beska som drar åt det syrligt läderaktiga. Slutet är rödvinssträvt.

Kolsyran är lätt, de små få bubblorna kortlivade. Vätskan är sträv.

Nej, den färska jag provade var inget vidare. Men den här är uppenbart för gammal och sönderoxiderad. Nå, nu har den fått lämna plats för annan öl i skafferiet.

Jag hade tänkt att dricka den här till en vaniljsemla, men jag provade inte ens hur de eventuellt skulle funkat ihop.

Skissbetyg: 2,6.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar