2016-03-10

Orval - igen

Ännu en åter-recension: Det är sånt man har tid med när man hoppar över ett nyhetssläpp. Ölen är Orval från belgiska trappistbryggeriet Brasserie d'Orval, en belgisk ljus ale på 6,9 %.

När jag i vintras beställde lite öl från beställningssortimentet i vintras passade jag nämligen på att köpa några flaskor av denna klassiker.

Varför? Det är den engelska ölbloggen Boak & Baileys fel… Dels brukar de exemplifiera jästfamiljen Brettanomyces' smak och doft med just Orval.  Och så för att de under förra vintern experimenterade med ölblandningar som Proporval (något jag är lite sugen på att testa själv, jag har båda sorterna i skafferiet).

Hösten 2006 recenserade jag den här, och gav 4,15 i betyg. Då uppskattade jag speciellt den flora av frukter, kryddor och örter som fanns i smak och doft.

Färgen är orange-brun (30 EBC), vätskan är klar (förutom den sista slatten på botten). Den skummar som få andra, det tar ett bra tag att få ner tillräckligt med öl i glaset för att kunna börja dricka. Det gigantiska skummet är beige och luftigt med en snygg krater högst upp. Långsamt, långsamt sjunker det ner och lämnar en hel del tjocka rester på glaset.

Doften är relativt kraftig och besk med massor av örter och kryddor. Lite alkohol, mogna äpplen, körsbär och röd paprika. Aningar av stall och krut.

Smaken startar beskt och alkoholvarmt med mogna frukter, salta kex, knäck, kryddor (muskotnöt, kryddpeppar) och nyskördade örter. Passerande örtig beska och stalltoner. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en del alkohol, mjuk kola, kryddor (basilika, oregano) och besk apelsinjuice. Avslutningen är frisk med krut, beskt te och örter.

Kolsyran är mycket kraftig, de långlivade bubblorna är vassa. Vätskan är mjuk.

En klassiker är det, och en unik öl. Jag tror den skulle må bra av ett par års lagring, den är lite vass här och där nu.

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (styckevis beställbar). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 04/06/2020 (tappad 04/06/2015).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar