2016-03-24

Oppigårds Dalalager Ekologisk

Dalalager Ekologisk från Oppigårds är en mycket ljus wienerlager på 5,2 % och 20 IBU. Den är brygd med pilsnermalt, münchnermalt, crystal 100-malt och humlesorterna Simcoe och Saphir – allt ekologiskt odlat.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker ner till ett lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är tydligt maltig och medelsöt: Nybakt surdegsbröd, spannmål och en aning ljus sirap. Ren beska i bakgrunden med antydningar till blommor.

Smaken är mjuk med något söt malt, tydliga toner av vitt bröd, lite knäck, blommig humle och en balanserad beska i bakgrunden. Medelstor kropp. Viss alkohol i eftersmaken såväl som torkade blommor, aningar av knäck och mogen frukt. Avslutningen är söt med toner av apelsingodis och knäckebröd.

Kolsyran är medelstark med små långlivade bubblor. Vätskan är mjuk.

En mycket lättdrucken lager utan några vassa kanter, men ändå så mycket djup att det finns detaljer att hitta om man letar. Lite som en välgjord tysk kellerbier, fast utan jästigheten. Bör inte drickas allt för kall.

Betyg: 4:36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2015. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: Utgången av AUG 16.


1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson24 mars 2016 kl. 08:18

    Oppigårds Dalalager har jag provat. Den är bra. Det finns några till av den i min ölkällare. Trevligt att Oppigårds satsar på att brygga kvalitéts lager. Flera mikrobryggerier borde satsa på att brygga bra lageröl. Jag saknar den på Systembolagets hyllor.

    SvaraRadera