2016-03-11

Broughton Dark Dunter

Bild: Broughton Ales.
Jag åkte på kryssning med Birka för någon vecka sedan. De hade faktiskt fått in en del lite roligare öl en de vanliga burkflaken (köp 4 få en ölkärra!), framför allt låg det två oöppnade kartonger på en pall som lockade lite extra. Den ena innehöll en engelsk stout på 4,8 % från skotska bryggeriet Broughton Ales: Dark Dunter. Jag köpte en flaska…

Färgen är mörkt brun, nästan svart (90 EBC). Det två fingrar höga skummet är beige och luftigt, och det lämnar lite rester efter sig när det sjunker ned.

Doften är maltig och rostad med en aning träkol. En del mörk choklad, gröna växter och chokladkola. Besk humle och en aning mint.

Smaken startar oväntat lätt och friskt: Ren beska med en aning mint, mjuka torra rostade toner. Gräddigt blommiga toner och lite mogna äpplen. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande beska, medelsöt gräddig chokladkola, lite blommor och kakao. Avslutningen är rätt söt med aningar av smörkola och chokladkakor.

Kolsyran är medel till stark, de små friska bubblorna är långlivade. Vätskan är något lätt.

Smakerna är mycket sammanhållna, vilket skapar en mjuk öl som tappar något i komplexitet. Å andra sidan är det här en typisk öl att dricka pintvis utan att tänka alltför mycket.

Betyg: 3,57. Tillgänglighet: Köpt på M/S Birka. Pris: 27:00 för 500 ml. Bäst före: FEB 17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar