2016-03-13

Beer Expo 2016: Nya Svenska Bryggerier


Igår var det Linköping Beer Expo, den sjunde i ordningen. Och den sjunde jag höll provningar på.

Det blev två provningar var på de två passen, totalt fyra. Så tiden att prata öl och dricka öl hos utställarna blev minimal. Trist på sitt sätt.

Annars verkar festivalen ha varit mycket lyckad: Besöksrekord och bra med plats utom under de intensivaste timmarna på tidig kväll. En del utställare verkar ha underskattat intresset och fått slut på öl redan på eftermiddagen. Nå, de flesta verkar ha varit nöjda när de gick därifrån.

Den ena provningen jag höll var på temat Nya Svenska Bryggerier och med ”ny” menade jag att de startat med bryggning under 2014-15. Det hade varit ännu roligare att kunnat dra tillbaka den gränsen så vi bara kört med bryggerier startade under 2015-16, men där satte sig praktiska problem i vägen: Av hanteringsskäl hade jag bara tillgång till öl från Systembolaget, och de flesta väldigt nya bryggerier har antingen inte kommit in i det systemet (häpp!) än, eller har bara försäljning på de närmsta butikerna utan att ha distribution via varudepån.

Eller har öl i katalogen på webben, men inte i verkligheten: För att ha marginaler skedde urvalet av öl i mitten av januari, en tid då många bryggare verkar ta lite ledigt för att vila upp sig efter julölshetsen. Mer än hälften av ölen i min första lista fanns inte att beställa, trots att de inte var slutmarkerade på hemsidan. Detta ska dock ha förbättrats av Systembolaget sedan dess.

Nå, vad drack vi och vad pratade jag om? Jo, de här:
  1. Tempel Ordained som är en syrlig öl som lagrats med kinesiskt grönt Gunpowder-te. Om man kunde känna teet i ölen? Tveksamt, men det hade säkert märkts om det inte varit där. En gräsig (inte gräslig, som jag sa under första passet) aningen jästig syrlig öl med mer maltighet än som är vanligt hos Berliner Weisse. Startade i maj 2015.
  2. Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier var oväntat klar för stilen, men i såväl smak som doft fanns den där aningen svavliga jästigheten som gör att ölen sticker ut. I allt ett utmärkt tyskinspirerat arbete. Startade hösten 2014.
  3. Sahtipaja Rött Men Inte Sött blev provningens andra tolkning av Berliner Wiesse , här kallad Florida Wiesse. Fokus låg på hallon i doft, färg och smak med en mycket uppfriskande syra. Bryggaren har tipsat om en bourbonfatlagrad version som ska vara ännu bättre, men den gick inte att få tag på. Startade hösten 2014.
  4. West Coast Bryggeri Red gjorde att vi höll oss kvar i Göteborgsregionen. En mycket mjuk och lättdrucken röd ale som helt saknade den dammighet jag har svårt för. Startade i november 2015.
  5. Göteborgs Nya Bryggeri Porter Fenix höll oss kvar på Västkusten. Jo, Göteborgs Nya har fantombryggt under att antal år, men har nu ett eget fysiskt bryggeri. Detta var givetvis en fenomenal engelsk porter med allt som hör till. Startade augusti 2015.
  6. West Coast Bryggeri IPA är en hybrid där en i grunden klassisk brittisk IPA fått en modern twist med Simcoe och Centennial vilket gav en frisk beska och en ton av blodapelsin/blodgrapefrukt.
Handuppräckningarna vanns på eftermiddagen av Porter Fenix och på kvällen av West Coast IPA.

Bild: Göteborgs Nya Bryggeri

1 kommentar:

  1. Tack för fina omdömen för våra öl, West Coast Red och IPA! :o)
    Mvh
    Micke
    West Coast Bryggeri
    mikael@westcoastbryggeri.com

    SvaraRadera