2016-03-08

Nørrebro New York Lager

Ja, bilden är fel. Visserligen verkar det vara samma typsnitt som används, och ungefärligt samma abstrakta mönster och färgskala. Men flaskan på fotot är från 2006, och under hösten det året recenserade jag en flaska som jag tror köptes i Köpenhamn.

Då, för nära 10 år sedan, var jag lyrisk och tyckte att det här var en smakmässig blandning mellan en amerikansk lager och en engelsk IPA: Jag smackade till med 4,42 i betyg.

Nu har den kommit på Systembolaget, fast i 33 cl burk i stället för halvlitersflaska. Och det känns som hög tid att göra en helt ny recension. Det har ju hänt en del de senaste 10 åren…

Ölen? New York Lager, en amerikansk helmaltslager på 5,2 % från danska Nørrebro Bryghus.  Humlesorten Cascade nämns på burken.

Färgen är gul, vätskan klar. Det tre finger varmvita skummet är kompakt, och det lämnar en hel del tjocka rester efter sig när det sjunker ner.

Doften är behagligt söt med besk-fruktiga toner av grapefrukt, apelsinskal, gröna bananer och en aning vingummi. Mycket balanserad.

Smaken är mycket balanserad även den. Söt ren malt med en aning karamell. Grapefrukt-humle, mjuk beska och aningar av apelsin och persikogodis. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en viss alkoholsmak, citrusskal, kex och citron. Balans? Ja. Avslutningen har kvardröjande besk-fruktiga toner.

Kolsyran är kraftig (som det ska vara i en lager), de små långlivade bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

Tio år senare är det här fortfarande en väldigt bra tolkning av en modern ljus lager, som skitar siktar på drickbarhet men som ändå bjuder på en hel del smaker. Gott!

Betyg: 4,32. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2015. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 221016.

8 kommentarer:

 1. Letade efter flaskan på systemet idag men hittade bara burken , valde en annan öl på flaska att ställa på bordet i morgon till min "påkostade" middag
  En annars okej vardagsöl men inte på burk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det inte en okej vardagsdryck på burk?? Skulle det vara skillnad på innehållet mellan burk o flaska?

   Radera
  2. Flaskan finns i beställningssortimentet.

   Radera
  3. Skillnaden är 7 cl ;-) , kändes lyxigare att ställa en glasflaska på bordet.
   När jag köpte den gången innan fanns den på 400 ml flaska på det lokala bolaget men blev förvånad över att den nu fanns på burk.
   Danmark hade ett 20 årigt förbud på öl och läskburkar som de tvingades slopa pga handelsförhinder enligt EU 2002

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson10 mars 2016 kl. 10:33

  Denna har jag smakat. Den är både god och prisvärd. Blir ett återköp.

  SvaraRadera
 4. "som skitar på drickbarhet" ? Skiftar? Siktar? Näej, jag ger upp.
  Mats B

  SvaraRadera