2014-09-03

The Kernel India Pale Ale Citra, Amarillo


Det hann bli en öl till på Oliver Twist i måndags eftermiddag. Vi hade inte hur lång tid som helst på oss, jag var sugen på något humligt och frugan på något surt. Svårt att kombinera? Inte för fullblodsproffsen i OTs bar.

Så jag kom ut till serveringen med två små kupor (det var inga problem att få två halva glas, sån service uppskattas alltid!) av India Pale Ale Citra, Amarillo från Londonbryggeriet The Kernel. 6,9 %.

Jag gillar verkligen minimalismen hos The Kernel: Alla flaskor ser likadana ut med med etiketter som efterliknar brunt kartongpapper och namn som förklarar stil och eventuell humlesort. Tydligt och konsekvent. Och ölen brukar vara bra.

Det finns lite köldgrumling i den annars gul-orangea (8 EBC) vätskan. Fingertjockt vitt skum som lämnar stora rester efter sig.

Doften är torr med massor av citrusfrukter. Grapefruktskal. Syrlig beska.

Smaken startar beskt torrt. Citrusskal i mängd. Syrliga toner av grapefruktgodis och citrusmarmelad. Medelstor kropp. Eftersmak: Lime- och grapefruktmarmelad samt lite persika. Beskt och fruktigt slut med lite alkohol.

kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är lite vassa. Vätskan är något sträv.

Faktum är att den där strävheten växer ju fler klunkar jag har och blir snabbt lite jobbig att ha att göra med. Trist, för i övrigt är det en utmärkt AIPA.

Betyg: 3,64. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 82:00 för 300 ml.

4 kommentarer:

 1. 82:- för 300ml i Sverige och 30:- för 568ml i England.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Säljer de verkligen så stark öl per pint där?

   Radera
 2. Magnus: Inga konstigheter numera på Craft Pubarna. De, om jag uttrycker mig slarvigt, turistiga/mindre trendiga locals som jag har hittat öl på typ 8-9%, då har det handlat om buteljerade öl. Craftbeer Company sålde något från Buxton på 11-ish procent men då stod det en skylt om att det var 400 ml glas eller halv sådana som gällde.

  Anonym: 30:- för pinten får man väl knappt ölen för på bryggeriet? Men visst handlar det om höga priser. Själv hoppar jag ofta The Kernel i Sverige just på grund av priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågade om priset i Beer Advocate UK-forumet, och det billigaste de har kunnat hitta i Londonområdet är på The Kernels lördagar på bryggeriet, £3 för 330 ml. på craft-pubarna kan man få den i pint, men då för £5-7.

   Radera