2014-09-11

Electric Nurse Marmelade IPA

Electric Nurse har bryggt en amerikansk IPA på tunga 7,3 %, Marmelade IPA. Den introducerades för två år sedan, och jag har lite minnen av att ha druckit den från fat (men utan att ha noterat det) och då tyckte jag att den var enormt fruktig.

Nu passade jag på att beställa den på flaska som lokal vara för en tid sedan. Det verkar som den kan beställas styckvis till alla butiker även nu. Till skillnad från de flesta av fantombryggeriets öl är den här bryggd hos Slottskällan.

Färgen är ljust bärnstensröd (17 EBC), vätskan är klar (det finns fällning på flaskans botten). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det lämnar en del skumrester på glaset när det sjunker ner.

Humle dominerar doften med såväl beska som exotiska frukter: Mango, apelsin, grapefrukt, banan och lime. Beskan tippar lite åt det det äppelsyrliga. Knäckig sötma i bakgrunden. Den är relativt ren.

Smaken är fruktig med en ren beska. Fruktiga toner av mango, granatäpple, gröna bananer och plommon. Växande sötma med lite knäck. Medelstor kropp. Eftersmaken är besk och något sträv med gummisnoddar, apelsin, alkohol och lite plommon. Växande beska, buljong och godis-sötma i slutet.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är mjuka. Vätskan är något kladdig.

Kraven för en IPA har höjts ordentligt under de senaste åren: Det har kommit så många och så bra att det inte längre funkar att ha sträv beska och orena bismaker. Bra för alla, men den här ölen räcker helt enkelt inte till idag.

Betyg: 2,97. Tillgänglighet: Pris: 31:90 för 330 ml. Bäst före: 130615 (batch ENM1401).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar