2014-09-03

Skebo Sambucus Superbia

Det känns som om de kvitton man får på krogen bara blir större och större. Om man betalar med kort blir de över 20 cm, om det ska till en logotyp och lite ytterligare reklamtext blir de nära 30 cm. Det går åt en del papper, men för mig har det ofta en bra sak med sig: Baksidan blir precis lagom stor för att skriva en ölrecension på, det är mer yta än de notisblock jag annars använder. Och så behöver jag inte notera när jag drack ölen eller vad den kostade på annat håll.

I måndags var det åter dags för en liten Ålandskryssning, den här gången med Birka. Eftersom terminalen ligger långt inne i Stadsgårdsterminalen brukar det vara nog med tid för att ta sig upp på Södermalms höjder och ta en öl på Oliver Twist eller Akkurat. Roligare än att stå och glo i väntsalen.

Det blev OT. Och real ale. Slumpen hade dessutom gjort att 2 av 2 möjliga öl på cask var fläderkryddade: Dels engelska Dark Star Hylder Blonde, dels Sambucus Superbia från Skebo Bruksbryggeri.

Jag valde den senare. Det är alltså en ljus ale, kanske närmast en amerikansk blonde ale, på 4,7 % som kryddats med fläderblommor. Årets Stockholm Pride-öl är det också och serveras exklusivt från cask på OT och Akkurat nu under augusti som ett ”öl för fläderbögar”.

Färgen är beige, vätskan helt klar. Litet vitt luftigt skum.

Doften är småsöt med fläderblomsaft. Friskt fruktig och ren.

Smaken domineras av fläderblom(saft). Stora, tydliga toner av fläder, jodå. Lätta jästiga toner, viss sötma. Medelstor kropp. Fläder dominerar även eftersmaken, det finns också lite vitt bröd och deg. Långt fläderblommigt slut.

Lätt kolsyra, långlivade medelstora mjuka bubblor. Vätskan är lite sträv.

Jag gillar fläderblomsaft, och den här ligger väldigt nära sådana i smaken. Mycket gott, om än inte det mest komplexa jag druckit.

Betyg: 4,31. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 69:00 för 431 ml.1 kommentar:

  1. Verkar som om Magnus Bark gillar saft bättre än öl...

    SvaraRadera