2014-09-16

Beer Studio Long Play

För en tid sedan (ett par år?) berättade mannen bakom en av de största svenska ölbloggarna, Darren Packman från Beer Sweden, att han hade stora saker på gång.

Det var ett bryggeri. Han hade köpt det gamla bryggverket från Sigtuna Brygghus och hittat en lokal i Umeå. Resultatet blev Beer Studio med musik-tema på namn och grafisk profil.

Såhär en stund efteråt kan jag säga att jag då blev rätt avundsjuk och lite bitter. Varför vågar aldrig jag ta sådana steg, utan satt kvar på ett jobb jag inte trivdes på?

Nu bytte jag till ett annat datatekniskt jobb i en stor organisation, men det var klart till det bättre. Och det är nog bäst så som det är, trots allt.

Jag har inte haft tillfälle att prova ölen från bryggeriet förrän sent i somras, när jag gjorde en sista beställning från det gamla lokala varor-sortimentet. Det fick bli deras APA Long Play på 5,4 %.

Ölen överraskar redan när jag häller upp: Den bildar en mindre skumexplosion både i glas och flaska. Efter lite upptorkande ser jag en gyllene (8 EBC) klar vätska, och ett snabbt sjunkande varmvitt skum som lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är frisk och medel-besk med lite karalmellmalt och torkade frukter. Det finns tyvärr också en tung kemisk sötma. Jag tänker mer på engelsk ESB än APA.

Smaken är besk med en lätt och övergående syrlighet.Söra fruktiga toner (ananas, gröna äpplen, söta citroner). Knäck, hö och rågbröd. Höga alkoholer. Medelstor kropp. Eftersmaken är brödigt maltig med tydlig alkohol, omogen frukt och deg. Beskan blir allt mer konstgjord och i slutet hittar jag lite läder.

Kolsyran är medelstor. Kraftiga medelstora bubblor. Vätskan är något kladdig.

Nej, det här var betydligt sämre än jag hade hoppats på. Den är helt enkelt ingen vidare öl, den är obalanserad och har allt för mycket ofärdiga felsmaker.

Och ett litet minus för den ouppdaterade hemsidan som inte ens listar bryggeriets fasta ölsortiment.

Betyg: 2,74. Tillgänglighet: I ett fåtal systembolagsbutiker nära Umeå. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 2015-01-02 (batch 03).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar