2014-09-14

Nääs Lager 33

Nääs Gårdsbryggeri framställer mest öl för krogen och Systembolaget, men det finns också en för livsmedelshandeln: Lager 33, som är en tjeckisk pilsner på 3,3 %.

Färgen är guldgul (7 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar en del rester efter sig på glaset.

Doften är besk med lite spannmål-sötma. Blommiga toner och en aning smör.

Smaken är överraskande kraftfullt besk. Jag hittar också lite blommiga toner och aningar av hö och träd-sav. Mycket lätt sötma. Lite smör i bakgrunden. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är överdrivet besk och skalkärv. Lite spannmål och surt citrongodis i slutet.

Kolsyran är medelstor, bubblorna långlivade. Vätskan är lätt utan att bli vattning.

Jag tror att tanken med den här ölen är att ha en rejäl beska för att på det sättet dölja den lätthet som den låga alkoholhalten ger. Men på något sätt har det gått överstyr och det känns som en DIPA i beskan, men utan den stilens kropp eller humlekaraktär. Nu är det oerhört obalanserat (värre än första versionen av Nanny State, faktiskt), strävt och nästan kemiskt. Jag klarade inte av att dricka hela flaskan.

Det får nog bli att återkomma till den här ölen om några månader, när det kommit ut nyare batchar i hyllorna. För jag tror inte att det är så här den ska vara egentligen.

Betyg: 2,5. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 18-02-15.

1 kommentar:

  1. Vi drack den på Deklomps provning i lördags när Nääs bryggeris bryggmästare Lars Schweitz var där och höll i provningen av deras egna öl. De flesta upplevde den precis som du säger extra humlebesk, vilket tydligen är avsikten enligt Lars för att skapa mer karaktär än i en mainstream folkis.

    SvaraRadera