2014-09-21

Charlis Ipanema

Charlis Brygghus i Fjälkinge utanför Kristianstad är ett bryggeri som varit igång sedan 2010. Och trots att jag smakat något av deras öl på någon festival här och där så har jag ingen riktig relation till dem.

Men det går ju att avhjälpa – speciellt som de har ett mixpack med tre av sina öl i Systembolagets beställningssortiment. Kul och praktiskt!

Den första av dem får bli en amerikansk pale ale på 5,9 %, Ipanema (det hade varit mer logiskt med en IPA, men men).

Färgen är mörk bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det två finger höga skummet är varmvitt och kompakt, det lämnar en del rester på glaset efter sig.

Doften är söt med en hel del tung vört och höga alkoholer. Viss beska och torkad frukt.

Smaken är besk och ren i starten (vilket förvånade lite eftersom doften är så vörtig) med mjuk sötma och lite knäck. Blandade mogna frukter (äpplen, apelsiner, kiwi), lite blommor och brödig malt. Aningar av plast som kommer och går. Medel till stor kropp. Eftersmaken är besk med lite kemisk-plastiga toner i bakgrunden. Annars är handlar det mest om malt och en sakta sjunkande sötma. Avslutningen tonar ut långsamt med en del strävhet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är något tjock och sträv.

Hade det inte varit för den sträva beskan (som växer med högre temperatur) och de plastiga smakerna hade det här varit en väldigt trevlig APA på gränsen till en engelsk ESB.

Betyg: 2,58. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment, som del av ett mixpack. Pris: 99:00 för 3×500 ml. Bäst före: 20150121 (batch 00023).


2 kommentarer:

 1. Vad kan strävheten i beskan förklaras med? Har du några tankar kring detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara komma med gissningar, men sulfatrikt vatten är klart tänkbart. Lågt pH i mäsken kan också ge det här problemet. Likaså att man kan ett (för) högt utbyte i bryggningen.

   Tycker mig ha upplevt det här mer under senaste året än tidigare. Eller kanske bara tänkt på det, det är mer beska i öl idag än för ett tag sedan.

   Radera