2014-09-16

Systembolagets antinyheter september 2014


Lika mycket som listorna på nya öl säger något om samtiden, lika mycket kan man läsa in i dess motsats: De avlistade ölen.

Med hjälp från Systembolagets inköpsavdelning kommer här den rejält försenade listan på de öl som sålt för dåligt för att få vara kvar på hyllorna från den 1 september 2014. Dock har alla leverantörer valt att i stället låta dem ligga i beställningssortimentet. Med varierande kollikrav.

Eftersom lanseringsdatum stod med i excelbladet jag fick så låter jag det också vara med, det är lite intressant det med. Även om det inte alltid är lika med första gången som ölet syntes hos Systembolaget.

Varunummer, namn, lanseringsdatum
Det finns mycket att fundera runt den här listan. Min teori vad gäller Yellow Cab Lager är att den är för snarlik Mikkeller American Dream, men inte riktigt lika bra.

Amager Modern IPA AKA Amager Kååd är lite förvånande att den avnoteras, den har jag uppfattat som populär. Men kanske bara hos ölbloggare; en högljudd med numerärt rätt liten grupp.

Och så Hell. En för mig speciell öl, den som i slutet av nittiotalet fick upp mina ögon för den nya vågen av öl med amerikansk humle. Som dessutom var en väldigt märklig Helles redan när den kom. Om den ens var det då. Men det räcker inte med att vara en legendarisk öl (som haft en ganska svajig kvalitet tidvis), den ska sälja också.

12 kommentarer:

 1. 3 av mina favoritköp försvinner alltå :(

  SvaraRadera
 2. Ajdå, får hoppas att det går och styckvist beställa Hell och Yellow Cab framöver, två stadiga vapendragare vid grillen.

  SvaraRadera
 3. Ölet kommer, ölet går, den öl älskar ölet får.

  SvaraRadera
 4. Å andra sidan är det inte mycket på bolaget nu som är bättre än American dream...

  SvaraRadera
 5. Modern ipa har knappt funnits i butik senaste halvåret.

  SvaraRadera
 6. Yellow Cab har varit otroligt trött de två gånger jag druckit den.... Kan ju vara fler som upplevt samma sak.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle vilja påstå att en pigg Yellow Cab har mer karaktär en American Dream som är sjukt enkelspårig. Men visst, Yellow Cab har varit lite tröttare nu på höstkanten.

  SvaraRadera
 8. Sven-David Svensson17 september 2014 kl. 13:27

  Trist att Jämtlands Hell samt Pilgrim försvinner från Systembolagets hyllor. Två långkörare som alltid har varit ett givet köp. Hoppas att de hamnar i Systembolagets nya segment lokalt och småskaligt så de kan beställas styckevis.

  SvaraRadera
 9. Om det bara skulle finnas 1 öl på Systembolagets hyllor skulle det nog vara Hell, anser jag. Oerhört tråkigt också att den enligt mig väldigt underskattade La Trappe Tripel tas bort.

  SvaraRadera
 10. Håller med Alexander om La Trappe Tripel, tråkigt att den tas bort. Enligt mig ett av SBs mest prisvärda öl, med sina 20 kronor flaskan. Kanske inte marknadens bästa trippel, men ändå alltid ett säkert kort.

  SvaraRadera
 11. jag sörjer Adnams Soutwold Bitter

  SvaraRadera
 12. Jag sörjer både Adnams och Celt

  SvaraRadera