2014-09-28

Ölprovning - öl jag gillar

En gammal bekant hade svensexa igår. Jag var inbjuden att hålla en ölprovning tidig eftermiddag, och det beställda temat var ”öl jag gillar” och jag la själv till bivillkoret ”som rätt enkelt går att få tag i”.

Så jag körde en eftermiddag till Systembolagets butik inne i Linköping och botaniserade runt i hyllorna. 

Till detta hade jag tänkt att använda mitt jätteinköp av ölprovningsglas från Sejdelshoppen. Glasen var alltså helt nya, och jag hade sett att de var väldigt smutsiga/oljiga. I lokalen där vi skulle vara fanns diskmaskin större än den jag har hemma, så jag var på plats 3 timmar innan provningen skulle starta.

Vilket var tur, eftersom det givetvis strulade med diskningen. Men jag blev klar precis i tid. Å andra sidan var inte sällskapet det, så men bättre så än åt andra hållet.
 1. Spaten Münchener Hell blev första ölen. Det kan inte gå fel med en elegant ren och lättdrucken helles. ”Sommaröl” tyckte någon vid borden. Jovisst.
 2. Lite mörkare, lite komplexare, lite mer av allt är det i Anchor Steam Beer. Berättade lite om bakgrunden till stilen. Och om bryggprocessen i allmänhet. 
 3. Engelsk humle fick stå i förgrunden när Fuller's India Pale Ale hälldes upp. Lätt knäckig med frukt och blommor.
 4. Amerikansk humlefokus med låg alkoholhalt? Ja, min nuvarande favoritöl BrewDog Dead Pony Club var nästa på tur. Citrus i mängd liksom en beska nästan helt utan malttoner blev en bra kontrast till ölen innan. 
 5.  Mer av samma sak, fast här mer maltigt och elegant. Och svenskt. Oppigårds Indian Tribute är en riktigt bra AIPA, det är det. En av deltagarna höll en plötsligt monolog om hur tråkig han tyckte att etiketten var. Jag höll inte med.
 6. Sist ut blev en tillfällig nyhet, en exklusiv och dyr sak: Mikkeller Beer Geek BreAKfast, versionen av den nu klassiska kaffestouten som bryggts hos Anchorage i Alaska. Det speciella med den här versionen är att den jästs på träfat. Den ena flaskan var överkolsyrad och skummade något enormt, men inte den andra flaskan, märkligt. Jag tycker att det var en kraftigare kaffesmak i den här än vad jag minns från de andra.
  Den här ölen var också den som det lämnades mest kvar av i glasen.
Deltagarna var mycket frågvisa och jag lyckades krångla in mig i alltför tekniska och långa haranger om såväl mäskscheman som lättölsbryggning. Men givet förutsättningarna så tycker jag att det var en väl genomförd provning.

Handuppräckningen var svårtolkad eftersom flera röstade på flera (någon på alla) öl. Men jag tror att Anchor Steam Beer fick flest röster trots allt.

Ja, sedan drog svensexan vidare till ishockey och jag fick ta mig ann att städa och diska alla glas igen.


3 kommentarer:

 1. Plastglas är inget alternativ? Jag förstår att det ser proffsigare ut med riktigta glas, trevligare att hålla i, men innebär plastglas att det blir någon praktisk skillnad i övrigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels så tycker ajg det är enklare att känna smak och framför altl doft ur ett bra glas med insvängd kant och rund botten. Men också för att de faktiskt betalar för en ölprovning. Då ska man dricka ur riktiga glas, tycker jag.

   Under domarutbildningen så drack vi genomgående ur vanliga engångs-plasmuggar så visst fungerar det med om man verkligen vill.

   Radera
 2. Jag gillar den här listan. Mycket.

  SvaraRadera