2014-04-10

Centralbryggeriet Folkes Lager

Det finns ett nytt bryggeri i Linköping.

Se där – någonting jag har velat skriva i flera år!

Visst har vi haft Roel (tidigare Ölkliniken) sedan nittiotalet, men de har haft långa avbrott i verksamheten, jag tror inte jag sett något från dem på ett drygt år. Och ölen har hela tiden varit av väldigt skiftande kvalitet…

Men nu ska det bli ändring på det. Jag gjorde ett kort besök hos Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping i måndags kväll, pratade lite och fick ett par varuprover. Själva bryggeriet, folket och tankarna får jag återkomma till inom kort.

Namnet härstammar från det Nya Centralbryggeri som hade sin bas i Vimmerby och flera dotterbryggerier varav ett i Linköping, på den plats som Scandic City ligger vid idag. Som så många andra köptes det upp av Stockholmsbryggeriet/Pripps och lades ner 1971.

Just nu gör de två öl, en pale ale och en ljus lager. Jag börjar med lagern: Folkes Ofiltrerade Lager på 4,9 %, den har humlats med Hallertau och Cascade. Jag är lite osäker på åldern, men jag tror inte den är flasktappad för ett fåtal veckor sedan.

Friskt pys när jag öppnar flaskan. Fint tjockt varmvitt skum som långsamt sjunker ner utan att lämna mycket rester på glaset. Vätskan är guldgul och hyfsat klar.

Doften är oren och något jästig, den påminner en hel del om tysk kellerbier. Feta blommiga humletoner, åter är det rätt så tyskt. Lite digistivekex i bakgrunden.

Smaken är först oväntat besk, men det går över ganska snabbt. Därefter kommer en lätt karamellig och något jolmigt unken sötma Fast den går också över rätt fort. Alkoholen är kraftigare än jag väntat mig. Blommig humle och mjukare beska i eftersmaken men också en viss orenhet, kanske jäst, kanske något lite smör. Slutet är relativt lätt, det domineras av spannmålssötma och en småvass beska.

Bubblorna är  små, vassa och kortlivade. Vätskan är krämig.

Det finns en del skavanker här och var, men som en kellerbier betraktat är den inte så illa. Lite renare, lite mer utjäst och lite mer balans i humlegivorna så kan nog det här bli bra.

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: kommer snart till Systembolaget som lokal vara. Pris: Varuprov. Bäst före: -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar