2014-04-11

Brooklyn 1/2 Ale Session Saison

Bild: Brooklyn Brewery.
Ända sedan jag hörde talas om den här har jag varit väldigt sugen på att prova. En folkölsstark (3,4 %) saison från Brooklyn Brewery, det måste väl vara gott?

Ja, jag fick två oetiketterade flaskor från Carlsberg Sverige i en plåtlåda tidigare i veckan, och jag provade en 1/2 Ale Session Saison redan dagen efter till middagen.

Den var god.

Mycket god.

När jag häller upp den ser jag en något grumlig ljust orangegul vätska (15 EBC). Det tre fingrar höga skummet är tjockt och vitt. Det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är friskt besk, torr och kryddig med fenolisk jäst i bakgrunden. Aningar av kryddnejlika och dill. Den är oväntat kraftfull och samtidigt elegant.

Smaken är torr och besk i starten. Kryddiga toner av kryddnejlikor och muskotnöt samt en försiktig belgisk jästighet. Kroppen är något tunn, men helt OK för styrkan. Eftersmaken adderar lite sötma, lite sträv humle och lite vetesyrlighet. Avslutningen är lång, kryddig och gräddig.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är krämig när den är kall, men med högre temperaturer blir den tunnare.

En av de bästa folköl jag hittills druckit. Och en trevlig saison. Det känns som om den här kommer att finnas hemma hos mig i sommar.

Betyg: 3,99. Tillgänglighet: Kommer inom kort till dagligvaruhandeln. Pris: Okänt (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: -3 kommentarer:

 1. Hittade den i min lokala livsmedelsbutik och måste säga att den var väldigt frisk, blir nog ett par till!

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma! Väldigt trevligt att utbudet med alkoholsvagare öl utökas och förbättras.

  SvaraRadera
 3. Ganska unik för att vara en öl som går att köpa på livsmedelsbutikernas hyllor. Dels för att det är en Saison, dels för att det är en Saison med en alkoholhalt på 3,5, men framförallt för att den är mycket välbryggd och väldigt god. Alkoholhalten brukar normalt behöva ligga högre för att ett öl skall lyfta och bli välbalanserat. Det här ölet är ett lysande undantag.
  Jag tycker det är väldigt mycket tropiska toner i denna öl. Framför allt passionsfrukt och ananas. Kryddnejlika och dill har jag inte kunnat identifiera. Är det bara jag eller?

  SvaraRadera