2014-04-03

By The Horns Hopslinger

Uffe, min gamle vän som numera är associerad med det nya lovande importföretaget The Five Finest, var för en tid sedan förbi mig med en kasse bärs.

Det var öl från en av deras senaste upptäckter från Londons allt hetare bryggerivärld, By The Horns Brewing Company. Först ut frå bli deras APA på tydligt brittiska 4,7 %. Malt: Marris Otter Pale, Cara, Münchner och vetemalt och humlad med Cascade och Admiral. Namnet på ölen: Hopslinger (som av jag någon anledning hela tiden skriver fel och får till Hopslammer).

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet sjunker snabbt ner till ett tunt vitt lock utan att lämna några större rester efter sig.

Doften är lätt och något torr. Vetemjöl, mango och lite citrus. Profilen och styrkan för tankarna till brittisk bitter snarare än APA. En märklig detalj är att doften med ökad temperatur nästan försvinner helt, det brukar vara tvärtom.

Smaken startar beskt med en hel del cryrstal-malt-sötma. Lätt unkna-träiga toner liksom aningar av toffee och deg. Lätt kropp. Beskan minskar snabbt i eftersmaken, eller den snarare transformeras till en kemiskt vass ton i bakgrunden. Mer trä. Avslutningen är kemisk och maltig.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är vassa och kortlivade. Vätskan är lätt till mediummjuk.

Nej, hade den här ölen kommit in i Hembryggar-SM och jag dömt i APA-klassen hade den här åkt ut i första rundan. Även om den inte är direkt fel eller förstörd så… Ingen god öl, det här.

Betyg: 2,23. Tillgänglighet: Oklar. Jag såg att De Klomp har ett fat inkopplet just nu. Pris: Okänt (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 30/10/2014.

4 kommentarer:

 1. Det är ett fat "Wolfie Smith" från By The Horns som vi har påkopplat på Klompen.
  Hopslinger tror jag bara finns på flaska i Sverige för närvarande...

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Bobo, dessutom är By The Horns lite förvirrande genom att ha Hopslingern i flera varianter IPA, APA, BIPA med mycket lika ettiketter. Fatvarianten är ingen av dessa utan en som är kryddad med El Dorado-, Centennial- och Columbushumle.

   Radera
 2. Där ser man, vi får glädja oss åt inledningen, att vi är lovande:-) Det är skönt att man alltid kan lita på att du är ärlig med dina recsensioner, ska bli intressant att se om du gillar Lambeth Walken bättre som jag tycker är det bästa vi har från BTH. Den variant av Hopslinger som du fick var en sort som vi tog hem ett kolli av för att testa. Den vanliga Hopslingern ska vara en amerikansk IPA men även den har tydliga brittiska drag och är ingen ersättning för reströtta orginal utan en utveckling av stilen med mindre träighet.

  SvaraRadera