2013-02-26

Thornbridge Jaipur India Pale Ale


Jaipur India Pale Ale är en amerikansk IPA från brittiska Thornbridge Brewery på 5,9 %.

Systembolaget kommer att lansera den här ölen i sitt nya tillsvidare-sortiment med början i 328 butiker den 1 mars 2013.

Jag blir faktiskt förvånad när jag häller upp den här ölen ur flaskan: Den är väldigt ljus, och ser mer ut som en export-lager med sin ljusa guld-färg (6 EBC), klara vätska och kompakta vita skum. Skummet sjunker ner rätt kvickt till ett tjockt vitt lager och lämnar minimalt med rester på glaset.

Doften är mer bekant: Amerikanska beska humletoner med en medelstor beska (för stilen, givetvis) och en hel del småkladdiga söta toner. Granbarr, grapefrukt och lemon curd. Mineraler och deg i bakgrunden. Tvärtemot de flesta IPA blir den mindre komplex och mer besk vid ökad temperatur. Intressant.

Smaken är besk och medelsöt. Massor av citrusfrukt och -skal, om än kanske inte så väldigt ”juiceig” Inte speciellt mycket malt (nästan ingen karamel alls), bara precis tillräckligt för att skapa en bas för humlen. Det är rena och fokuserade smaker, kroppen är lätt till medelstor. Apelsinskal, lite parfym och grapefruktjuice i eftersmaken såväl som en liten alkoholton. Aningar av spannmål och smör. Avslutningen är ren med citrus-beska.

Kolsyran är kraftig, de många bubblorna små och friska. Vätskan är lätt och något torr.

En nyskapande och mycket uppfriskande AIPA, det känns nästan som om en blandning av en bra nordtysk pilsner och en amerikansk APA-IPA och fått ut något med båda stilars bästa sidor. Betyget dras ner något av att den, om man ska gå på typdefar, ser rätt konstig ut.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets tillsvidaresortiment från 1 mars 2013. Pris: för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 18.1.14, tror jag osäkert, se bild på märkningen nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar