2013-02-11

Poppelmans Vintervärmare Tvåtusentolv

Aftonens öl får bli den första jag dricker från det relativt nya Mölndalsbryggeriet Mölnlyckebryggeriet Poppelmans: Deras julöl Poppelmans Vintervärmare Tvåtusentolv, en engelsk winter warmer på 8,2 % kryddad med kanel, ingefära, kryddpeppar och muskot.

Det tre fingrar höga skummet är varmt brunt och kompakt. Det sjunker undan utan att lämna några rester på glaset. Den klara vätskan är mörkt brunröd (45 EBC).

Doften är kryddigt söt. Rostad malt, aningar av starkvin och röda bär. Kryddorna inkluderar enbär, kryddnejlika och muskotnöt. Den är mjuk och balanserad.

Smaken är kryddigt och värmande (kanske rentav belönande). Torkade frukter – fikon, plommon, aprikoser. Kryddiga toner av pepparkaka, muskotnöt, kryddnejlikor och kolanötter. Lite brun malt och knäck. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en mjuk beska med aningar av citrus, julkryddor, lite värmande alkohol och söt knäck. Avslutningen är balanserad med lite kryddor och en fin sötma.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är rätt lätt och aningen torr (kan det komma från kryddorna?).

En trevlig vintervärmare där de svåra kryddorna är väl sammanhållna och i perfekt avvägd mängd.

Jag provade den ihop med julklassikern Illchester Beer Cheese, en engelsk cheddar kryddad med ale, gräslök och andra kryddor. Jag blev förvånad då det inte alls fungerade tillsammans, ölen fick en ganska obehaglig och tydlig smak av klor.

Betyg: 4. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (slutsåld). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: MAJ 2013.

3 kommentarer:

 1. Hej Magnus,
  Poppelmans ligger i Mölnlycke.

  Mvh,
  Pelle

  SvaraRadera
 2. Mölnlycke eller Mölndal spelar ingen större roll - vi tackar för att du tog dig tid att beställa och provsmaka! Kanske ses vi på mässan i Göteborg?

  Mvh

  Poppelmans

  SvaraRadera