2013-02-02

Öppen ölprovning - sensorik


Idag var det dags för ölprovning på De Klomp. Temat var lite flummigt satt till ”Sensorik”, och till vår hjälp hade vi det klassiska smak-hjulet med rötter i sjuttiotalet.

Jag hade tänkt mig en rätt annorlunda provning: Ölen kommer in blint i kanna, deltagarna får några minuter på sig att tillsammans med sina grannar skriva ner tre ord som de tycker beskriver smak/doft.

Jag började prata om lite teknik och hur det fungerar med våra sinnen, att de är olika känsliga och har olika erfarenheter att luta sig tillbaka mot. Liksom att det är svårt att sätta ord på upplevelserna om man inte tränat och tänkt på det.
 • Weihenstephaner Tradition var som väntat ett rent snyggt öl som inte stack ut åt något håll. ”Mustig, läder, karamellig” var mina ord. Flera gäster tyckte den var lite jordig, gräsig och ganska besk. Knäck nämndes av flera.
 • Vedett Extra White kom in och konfunderade en hel del. ”Kryddig, mjölig, syrlig” skrev jag. Ord som parfym, sur, kladdig, tjock och fruktig hördes från gästerna.
 • Ægir Rallar Amber Ale var nästa öl. Jag noterade ”Ensilage, småunken, maltig”. Gräs nämndes liksom sura hasselnötter, kola, tjära och granbarr.
 • Stone Levitation Ale tyckte jag hade ”teakolja, beska, lätthet”. Många hade skrivit ord som grapefrukt, friskhet, beska, blommor, gräddkola och pinjenötter. Flera var förvånade att den bara låg på 4,4 %. 
 • Nu kom det en en öl som flera rynkade på näsan åt: To Øl Baltic Frontier. ”Blåmögelost, engelskt skurmedel, kryddessens” var mina ord och den här ölen var den som nog diskuterades mest bland borden. Muskot, massageolja, badhus, snaps, indisk mat, alkohol och flänsost var ord som hördes. Att det var en IPA med havtorn och enbär gissade ingen.
 • Svart i glasen. Samuel Smith Imperial Stout var den sista ölen ut. "Chokladkola, maltsyra, rund sötma” skrev jag och insåg att det var 4 ord. Chokladpraliner,  stekos, mörk rom och lakrits nämndes av gästerna. 
Den avslutande handuppräckningen vanns av Stone Levitation Ale om jag minns rätt, det var rätt spretigt.

Vad jag lärde mig idag var att det tog mer tid att prata om varje öl än jag räknat med, trots att det bara var drygt 20 gäster. Så i racerfart fick vi gå igenom de sista tre ölen på en kvart.

Men gästerna verkade nöjda, och jag tror att flera av dem (en del som jag inte sett där förut) har fått en lärorik insikt i det här med smak och doft, oavsett om det gäller öl eller annat.

Kommande provningar: Alla börjar 15:00 och kostar 200:00, ingen föranmälan.
 • 9 februari Vad tyckte recensenten? Under ledning av Bobo provar vi 6 öl som tidigare recenserats av någon etablerad tyckare på nätet, i tidning eller på TV.
 • 16 februari Från syrligt till surt med Bobo och en massa lambic/geueuze.
 • 23 februari. Mikkeller. Världens produktivaste bryggeri ( i sorter) har som vanligt spottat ur sig en massa nyheter. Bobo har koll på läget. 
 • 6 april. Jäst. Mikkeller har gjort 6 öl där bara jästen skiljer. Bark går igenom dem.

3 kommentarer:

 1. Schysst val med Sam Smith. Kanske det bästa engelska bryggeriet. De har bara finöl, förutom möjligen pure brewed lager som är lite anonym.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. För 2 år sedan hade jag till och med en provning på De Klomp enbart med deras öl.

   Radera
 2. Där ser man! Låter som en helkväll. Mer sånt!

  SvaraRadera