2013-02-17

De Molen Vuur & Vlam

Holländska bryggeriet De Molen är välrenommerat på diverse recensionssiter. Jag har inte druckit så mycket av deras öl (och de jag druckit har inte imponerat), men nu när deras amerikanska IPA Vuur & Vlam lanserades i större skala så köpte jag en flaska. 6,2 % alkohol, 63 IBU.

Färgen är bärnsten-mässing, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker ner till ett ojämnt lager under det att det lämnar rester på glaset.

Doften är förvånande mjuk: Juicig humle och viss beska. Bittersöta toner av lemon/lime-läsk och grapefrukt. Apelsinskal och aningar av gummisnoddar, gröna växter, alkohol och smörkola. Ingen strävhet.

Smaken är rent besk med tydliga gröna humletoner. Den är halv-torr och helt humlecentrerad, malten får inte mycket utrymme här. Lite granskott, grapefrukt och mandariner. Tunn kropp, jag upplever att det inte finns mycket bakom humlen. Eftersmaken är torr och ”grön”, närmast kärv. Lite gräddkola och råa gröna humletoner i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är medelstora och långlivade. Vätskan är medel till tunn.

Bra beska och citrustoner, visst. Men inte så mycket mer, den här IPAn är oväntat tunn. Jag blir inte riktigt övertygad om De Molens förträfflighet nu heller.

Betyg: 2,79. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2013 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: December 2012 2014 (bryggd 14/12/12).

22 kommentarer:

 1. Jag hade svårt att avgöra om den var speciellt bra eller ej förmodligen för en Nebuchadnezzar hade slinkit ner precis före.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig här Bark. Känns som att det är en rätt så slät IPA som DeMolen gjort med Vuur & Vlaam. Har druckit den vid ett flertal tillfällen och jag är inte lika övertygad som vissa andra verkar vara... Det finns mycket bättre IPor där ute.

  SvaraRadera
 3. Min etikett visade att ölen var ganska gammal när den kom ut på hyllan. Troligen var den mycket roligare som färsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste kolla Bäst före-datumet på etiketten igen. Det kan inte vara rimligt att ölet var för gammalt redan när det såldes. Troligare är det att den flaska jag drack bryggdes kring Lucia 2012.

   Radera
 4. För info så trycker De Molen buteljeringsdag, inte bäst före datum.
  Sedan står det att produkten är hållbar i X tid beroende på produkt.
  Hade bäst före datumet varit December på flaskan hade Systembolaget reklamerat produkten.

  Recensionen blir lite missvisande, kanske skulle vara bra med en uppdatering?

  Vänligen,

  Stefan Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppdaterat. Min flaska var färsk, så det var inte på grund av det som jag inte uppskattade den här ölen.

   Radera
 5. Jag tycker Barks omdöme stämmer väldigt bra överrens med dom som säger sig fått en gammal flaska. Själv håller tycker jag min var riktigt bra och min var också riktigt färsk, men det kan ju också bara vara så smaken är olika. Men större delen av flaskorna som släpptes hade buteljerats i maj 2012. Resten var ifrån december 2012.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt intressant med tanke att jag är importören och De Molen bryggde denna batch speciellt för oss, som vi hämtade upp sista dagarna i December.

   Skicka gärna en bild på datumet i så fall till mig stefan@galatea.se

   Stefan Johansson

   Radera
  2. Hej,
   tyvärr är den enda flaskan jag hade tvättad och etiketten borttagen då jag själv brygger öl i hemmet. Men jag kan svära på att min var bryggd i maj 2012, den smakade som en trött IPA. Flaskan fick jag skickad via depån i Örebro.

   Radera
  3. Dom två jag köpte hade datum december 2012, men ta och registrera dig på beersweden.forumflash.com så kan du säkert få prata med många som fått gamla flaskor. Nu är det nog inte så många som har kvar sina flaskor och det var en hel del som lämnade tillbaka flaskorna, men i och med att datumen var olika så blev det en diskussion av det hela och jag uppskattar det till att 75% fick gamla flaskor utifrån den diskussionen

   Radera
  4. Här har du en länk till en av diskussionerna på forumet om De Molen Vurr & Vlam och dess buteljeringsdatum

   http://beersweden.forumflash.com/index.php?/topic/1899-datumkollen-varningar-och-tips/page__st__20

   Radera
 6. Inte så ofta jag blandar mig i, men nu föll andan på igen...
  Måste säga att jag delar Barks omdömme i det här fallet. Min personliga erfarenhet av De Molen är en genomgående pyspunka. Höga förväntningar och höga betyg, men när ölet hälls upp är det nästan alltid betydligt tunnare än det "borde" vara.
  Kropplöst på något sätt...

  Vi har under åren köpt in och salufört De Molens öl på Klompen, både på fat och flaska, men aldrig lyckats få någon snurr på försäljningen. Vi har hoppats att nästa sort ska vara bättre (läs: mer lättsåld), men hittills har vi inte köpt mer än en låda/ett fat av varje produkt.

  Personligen tycker jag att det är trist. Jag vill tycka om De Molens öl. Men hittills har dom inte övertygat mig. Bra idéer, snygg design, bra namn men inte alls det innehåll jag förväntat mig.

  Ska sänka mina förväntningar till nästa provsmakning...

  Bobo
  Inköpare, De Klomp

  SvaraRadera
 7. Jag håller absolut inte med. Eld och lågor är en riktigt bra öl. Jag har vidare svårt att tro någon på fullt allvar har druckit De Molens Rasputin och kallar den "pyspunka". Kör mer blindproviningar så kanske resultatet blir ett annat.

  Jag tycker aldrig om en öl eller ett bryggeri förrän jag har provat ölen. Design och namn känns liksom inte riktigt relevant i sammanhanget. Vad övriga bloggare och tyckare säger är heller inte hållbart, de har helt säkert en annan uppsättning smakreceptorer.  SvaraRadera
 8. När man jobbar med inköp av öl måste man ibland förlita sig på vad andra tycker. En del öl säljs t.ex bara på fat och är därför svår att smaka i innan. Där gör bloggare en jätteinsasts som borde premieras mer.

  Det klart att smakupplevelser skiljer från person till person, men om ett öl följer stildefinitionen, om det är lätt eller kraftigt, sött eller beskt, kan ju vara bra att veta för den som tänkt köpa en flaska.
  Om det sedan är gott eller inte är ju upp till den som dricker.

  Att namn och design inte "känns relevant" får stå för dig. Det finns massor exempel på bra öl som sålt dåligt på grund av taskigt namn eller dålig etikett och vice versa.
  Livet är ingen blindprovning! Helheten är det viktiga.

  Vad gäller Rasputin har jag på fullt allvar smakat den med förhoppningen att den skulle ha någon likhet med sin namne från North Coast, men både på fat och flaska (från olika batcher) blivit besviken på grund av avsaknaden av kropp. Pyspunka helt enkelt.

  Bobo

  SvaraRadera
 9. Stildefinitioner är en sak, men jag såg inget om det i ditt inlägg. Tyckte det mest såg ut som betyg och förväntningar, det är något annat.
  Ja, det står för mig att smaken är det som är viktigt. Det är därför jag köper öl, inte för att buteljen är vacker. Westvleteren säljer ganska bra utan etikett, men det kanske är undantager som bekräftar regeln. Ölen från North Coast heter Old Rasputin, men även North Coast snubblar tydligen på namnet då de processat mot De Molen om att byta namn. Helt olika öl enligt mig (trots öltypsdefintionerna).
  Jo, livet (iallafall ölen) är en blindprovning, iallafall om man är intresserad av rättvisande kommentarer och rimliga bedömningar. Prova, så får du se att du inte ens plockar din favoritöl, eller tycker att De Molen gör pyspunka.

  SvaraRadera
 10. Det är väl egentligen mer intressant i så fall att jämföra sin egen uppfattning med andras uppfattning tycker jag. Att dricka öl i ensamhet är roligt, men att sitta med andra och prova och diskutera, hitta smaker och så vidare gör det hela mycket mer intressant och roligt.
  Visst, blindprovning är roligt, men leder ganska ofta till en k**mätartävling där det finns rätt och fel, vilket ju så klart är subjektivt.
  Om man ska sälja öl så är det ju klart att design och stildefinition/förväntningar är en stor del av det man som säljare kan ha som hjälpmedel. Ett bra exempel är t.ex. Brewdogs Never mind the anabolics som är en ganska skum IPA men som genom sin design kan sälja bra för att köparna tycker det är en häftig öl.

  SvaraRadera
 11. Nu köper ju inte jag ölen för att dricka den själv, utan för att sälja den vidare. dels till ölkännare, men framförallt till "vanligt folk". När det kommer till den senare kategorien har förpackningen stor betydelse.

  Jag har hållit mer än 50 ölprovningar de senaste 3 åren och är fullt medveten om vad blindprovningar kan spela för spratt med de förutfattade meningarna. Men när flaskan står där i kylen för försäljning är den ju inte blind längre.

  Blindprovningar är nyttiga ibland, men jag tycker att helheten är viktigare. Precis som med så mycket annat i livet avnjuts inte öl alltid i sterila, kontrollerade miljöer. Många öl som vi provat under åren har smakat sådär när man smuttat i ett provglas, men helt fantastiskt om man tar en ordentlig klunk ur ett ordentligt glas.

  Jag tillhör inte kategorin "ölnördar" (antar att du, bakom din anonymitet, räknar dig till det gänget). Faktum är att jag inte smakat en enda öl utanför tjänsten på många år. Jag ser öl mer som en handelsvara. Inte jämförbar med spik eller gödsel kanske, men likväl en handelsvara. Hantverket bakom sträcker sig längre än bara till ölet i min värld. Anledningen till att Westvleteren säljer bra är väl att det vilar en myt och ett skimmer av otiljänglighet över dom, eller? Det bästa sättet att skapa kö är ju att inte släppa in någon...
  Jag har aldrig druckit deras öl, så jag kan inte uttala mig om huruvida hypen gör smaken rättvisa.

  Det är kanske just stildefinitionen som spökar när det gäller Rasputin. Jag provade den som vore det en Imperial stout. Kanske skulle smakat bättre om den smakades blint, men då ska den kanske inte kallas för Imp. stout...

  Bobo

  SvaraRadera
 12. Det är ju De Molens mörka öl som har gjort dom berömda. Har smakat en del del av De Molens öl men det är framförallt de mörka ölen som är riktigt bra, tex Hemel & Aarde.
  /Peter

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Vi har dragit igång en miniserie på vår blogg där vi avslöjar myter om öl. Jag skriver för upplevelse.coms räkning, ett företag inom upplevelsebranchen, och tänkte att det tema som nu behandlas på vår blogg (myter om öl) kan vara av intresse för er som har samlats här. Det första inlägget hittas via följande länk: http://www.upplevelse.com/blogg/2013/02/18/vi-avslojar-15-myter-om-ol-del-1/

  Upplevelse.com har naturligtvis ett kommersiellt intresse, annat vore väl konstigt, men det som jag i denna kommentar vill dela är inläggen om ölmyterna som kan vara av rolig och intressant karaktär (eller så får ni istället höja på ögonbrynen åt själva folket som kunnat tro på så mer eller mindre märkliga teorier). Hur ni förhåller er till resten, är naturligtvis upp till er och inget som jag vill påverka. Om enbart läsningen, eller möjligtvis inget alls, är det som intresserar er, har jag inga synpunkter på det.

  Väl mött!
  Martin

  SvaraRadera
 14. De Molens bästa öl är ju ändå.. Bommen & Granaten.. Fungerar och levererar alltid! :)

  SvaraRadera
 15. Intressant det där hur olika man kan uppleva saker. Jag har bara druckit De Molens svarta saker och i min min har de varit grymt bra med Tsarina Esra som favorit. Men jag får väl ge mig på någon av de andra också.

  SvaraRadera