2013-02-06

Samuel Adams Dark Depths

En öl jag köpte någon gång i början av oktober, det var en flaska  jag fick beställa – vilket inte sker så ofta nuförtiden.

Dark Depths är en baltisk porter från Samuel Adams/Boston Beer Company på 7,6 % jäst med lagerjäst. Den togs in av Galatea Spirits tillsammans med Tasman Red, en röd IPA. Båda är mer eller mindre experimentella engångsbrygder.

På etiketten kallar de ölen för en ”Baltisk IPA”. En svart lager som kallas India Pale Ale? Ack ja, ack ja, dessa moderna tider…

Vätskan är klar, färgen är mörkt brun nästan svart (60 EBC). Det fasta skummet är luftigt och varmt brunt. Det sjunker sakta ock lämnar lite rester på glaset.

Doften är humlig och något besk med en hel del knäck, rostad malt, mörk choklad och röda bär. Den är söt och saknar i stort portens syrlighet. En del parfymerade fruktiga toner och en aning av gummisnodd.

Smaken inleds med en intensiv, närmast sur beska som påminner en del om salmiak. Den sjunker dock undan snabbt och ger rum för mjukt söta fruktiga toner av citrusfrukter, lakrits, jordgubbssylt, chokladkola och katrinplommon. Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av dansk saltlakrits, lite sträv malt, citrus-humle-beska och aningar av köttbuljong.

Kolsyran är medelstark med en lager-lik friskhet. De små bubblorna är långlivade. Vätskan är är medelmjukt krämig utan att bli kladdig.

En oväntat komplex och trevlig öl som trots alla smaker och den ganska så höga alkoholhalten är väldigt lättdrucken.

Betyg: 3,99. Tillgänglighet: Systembolagets små partier oktober 2012 (slutsåld). Pris: 48:90 för 650 ml. Bäst före: 20130831.

Bild: Galatea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar