2013-02-19

Borås Saxen Mörk

Borås Bryggeri startade under 2012, och jag vet inte så mycket mer om dem. De tillverkar två lättare amerikanska ales, en ljusare och en mörkare. Samt en veteöl. Det är den mörkare som ska granskas idag: Saxen Mörk är en öl som kan klassificeras som en amerikansk amber/red ale på 5 %. Den är lokal vara i Borås och kan beställas styckvis till alla Systembolagets butiker.

Färgen är bärnsten-röd (30 EBC), vätskan är klar (det finns ordentligt med jäst på flaskans botten). Det två fingrar höga skummet sjunker snabbt till ett beige lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är halvsöt med maltiga toner av nötter och karamelliserat socker. Amerikansk humle ger citrusfrukter, jag hittar också enbär och en mjuk beska. Det finns också lättflyktiga plastiga dofter.

Smaken startar med humliga toner av citrus och granbarr, men det är mestadels malten som ger karaktär. Återigen hittar jag jästiga och plastiga toner. Det blir inte äckligt, men det finns där. Beskan är trevligt återhållen och snarare på en brittisk än en amerikansk nivå. Medelstor kropp. Eftersmaken har lite nötter och träiga toner, en ren beska och aningar av gröna druvor. Plast och aningar av mossa i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna friska. Vätskan är medelmjuk.

Gårdagens öl (länk) var tekniskt korrekt men hade en märklig komposition. Här är det tvärtom: Jag tror att det innerst inne är ett gott lättdrucket och behagligt öl, men att det finns problem i bryggverket eller hanteringen. Det blir lite för mycket oerfarna hembryggar-problem i den här på en nivå som inte är riktigt acceptabel i en kommersiell öl: Det är för mycket plast och jäst här just nu.

Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Lokal vara på Systembolaget (länk). Pris: 33:20 för 500 ml. Bäst före: 2013-04-08.

1 kommentar: