2013-02-22

Borås Saxen Ljus

Det står ”American Pale Ale (APA)” på BeerAdvocate. På Borås Bryggeri-hemsidan står det inget exaktare än ”en ljus Ale med humle ifrån främst Nya Zeeland och USA”. Trots det kan jag redan här skriva att jag tycker att den är 80 % brittisk och 20 % nya världen. Det handlar om Saxen Ljus på 5,4 %.

Vätskan är klar, färgen guld (15 EBC). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker ner och lämnar fina rester på glaset.

Doften är humlig med lite citrusfrukter och honung. Aningar av vört/spannmål. Något fadd sötma, söta grönsaker (kikärtor?) och mjölk.

Halvsöt smak. Klart renare smak än den mörka. Engelska humletoner som hö och blommor. Behaglig maltighet som för tankarna till ESB snarare än APA. Mjuk medelstor beska, medelstor kropp. Eftersmaken är beskare med hö och knäckebröd. Lite alkohol och engelsk torrhumling. Mjölkigt sött slut som ändå inte blir jolmigt.

Medel till lätt kolsyra, stora bubblor. Medelmjuk vätska.

En trevlig och – känns det – i grunden brittisk öl som fått sig en dos av amerikansk humle. Jag kommer att tänka på nittiotalets svenska småbyggerier.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment i Borås, beställningsbar i alla butiker. Pris: 33:20 för 500 ml. Bäst före: 2013-04-10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar