2013-02-07

JulBrew

Det finns en del stora ölländer här i världen.

Gambia på den afrikanska västkusten är inte ett av dem. Det i huvudsak muslimska landet har ett enda ölbryggeri vars marknad består i turister och gästarbetare: Banjul Breweries, beläget i huvudstaden med samma namn.

De brygger en handfull lageröl samt Guinness på licens. Den svagaste av dessa ljusa lageröl heter JulBrew och ligger på 4,7 %. Jag har inte lyckats få fram om det är en helmaltsöl eller om den innehåller råfrukt. Efter att ha druckit den gissar jag osäkert på det första.

Anledningen till att jag alls har två flaskor gambiska öl är min gamle vän Mattias, som besökt landet och tagit med sig två flaskor på hemvägen. Tack så mycket!

Färgen är ljust gul (4 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är maltig med lite kenisk beska, några grönsaker, aningar av svavel. Den skulle varit rätt medelmåttig om den kommit från ett europeiskt storbryggeri.

Smaken är först rätt lätt. Maltsötma, syrliga aningar i bakgrunden. Mild beska, lite kemisk. Lätt kropp. Alkohol och jord i eftersmaken, men på en låg nivå. Avslutningen är något instängd med söt pilsnermalt.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt och lite mjuk.

Lite instängd känsla i slutet. Men i stort en ljus lager av ganska medelmåttigt Nordeuropeiskt snitt, mer så än den exotiska lätthet jag väntat mig. Inte så illa, faktiskt.

Betyg: 2,91. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt i Gambia. Bäst före: 12 (20)13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar