2013-02-25

Semla och barleywine?


Efter det tidigare testet med baltisk porter (länk) och semla blir det idag semla och lagrad barley wine: Bötet Barley Wine från Nynäshamns Ångbryggeri. Den här flaskan är en av de äldsta jag har har i skafferiet, dessutom. Årgång 2008. Ölet är en engelsk barley wine på 9,1 %.

Att jag valde just den här ölen beror på det stora öl-till-semmel-testet som Ölhunden genomförde för någon vecka sedan. Obligatorisk läsning om du inte redan sett den där djuplodande analysen.

= = =

Men först några ord om den gamla ölen: Litet ljusbrunt skum, klar röd-nötfärgad vätska.

Mjuk doft, söt och rätt kraftig. Russin i massor,lite nötter och något slags starkvin. Lyxigt, utan noterbar alkohol.

Smaken är söt, men mindre så än jag väntat mig. Förvånande nog finns det en hel del beska kvar i den, det är en relativt kemisk beska som gränsar till lösningsmedel och rengöringsspray. Den lättas upp av en russinlik sötma innan det kommer toner av alkohol och beska frukter. Kroppen är rätt lätt. Eftersmaken är kladdigt söt med gröna toner, lite gummi och rom-russin.

Kolsyran är lätt, bubblorna små. Vätskan är tjock och kladdigt söt. 

Det är något med den här ölen som jag inte uppskattar, det är något med den beska smaken som får mig att tänka på att tugga på något beskt. Fast jag kommer inte riktigt att tänka på vad. Bananskal?

Skissbetyget blir en bit under de 3,55 den fick när den var färsk (länk), snarare någonstans kring 2,8.

= = =

Okej, nu gick frugan förbi och undrade om jag skulle äta den där semlan innan den går ut av sig självt. Jahaja. Mer specifikt är det min favoritsemmelsort: Vaniljsemla där mandelfyllningen bytts mot vaniljcréme.

Kombinationen fungerar som ölen i sig självt: Sådär. Den märkliga kemiskt besk-bittra smaken tar över även om sötman i fikabrödet försöker matcha så gott det går. Mja, den gamla baltiska portern kändes inte perfekt som sällskap, men den var snäppet bättre än det här. Kanske kan en engelsk lite mindre humlad barley wine fungera bättre. eller den lagrade North Coast Old Stock Ale jag fingrade på innan jag valde den här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar