2013-02-12

Midfyns / De Molen X Porter

Jag måste verkligen gratulera Sveriges Bryggerier. Tack vare ett perfekt tajmat pressmeddelande i morse så insåg hela ölnördsverige att det är porter som gäller till semla. Inget jag tänkte på tidigare, men självklart när man väl hört det.

Till dagens enda semla blir det inte bara porter utan dessutom en baltisk porter: X Porter, ett samarbete mellan holländska De Molen och danska Midfynds Bryghus från hösten 2011 på 8 %.

Det tre fingrar höga skummet är varmt brunt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset. Vätskan är svart (75 EBC).

Doften är besk och söt. Kraftiga toner av mjölkcholkad (utan vanilj) och kakao. Nötter, aningar av kokos, russin, laktos och färg. Lite oxiderade toner av torkad frukt och jordgubbssylt.

Smaken är besk; beskan är rå och sträv. Torra brända maltiga toner. Lite nötter, hårdgräddat knäckebröd och mörk choklad. Medelstor kropp. Eftersmaken är sträv och torr med lite alkohol, rostad malt, laktos och en vass beska. Avslutningen är torr med aningar av aska och klor.

Kolsyran är mild, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är torr och aningen kladdig.

De kemiska tonerna och den sträva vassa beskan förvånar mig, trodde att de skulle mildrats av 1½ år i skafferiet. Dock tycker jag mig känna igen de har råa smakerna från de få svarta De Molen-öl jag tidigare druckit.

Den fungerade dock hyfsat tillsammans med semlan: De torra tonerna gifte sig bra med mandelmassan och bismakerna mildrades. 

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment 1 november 2011(slutsåld), men finns nu i beställningssortimentet. Pris: 49:90  för 500 ml. Bäst före: 12-09-2013.

3 kommentarer:

 1. Förra året drack jag en maskerad (i CocaCola-flaska) Sotholmen Extra Stout till semlan på tåget till Köpenhamn och Bamberg. Mycket gott. Så i år blev det min sista Old Rasputin RIS. Också succé. Nästa år får jag prova en porter.

  SvaraRadera
 2. Har aldrig upplevt att det skulle vara problem/förbjudet att dricka på svenska tåg? Personalen har aldrig sagt något och ibland säljer de ju både starköl och vin. Så maskeraden kanske var lite overkill =)

  SvaraRadera
 3. Mer intressant läsning i ämnet: http://olhunden.se/blogg/semla-ol/

  =)
  /Henning, www.olradet.se

  SvaraRadera