2013-02-03

En kväll hos Peter - starka grejer


Jag känner mig rätt sliten just nu. Anledningen är gårdagskvällen, jag var med på en provat provning med en titel i stil med ”starka öl”.

Jag hade, kändes det som, halkat in på ett bananskal. För någon vecka sedan fick jag ett mail från en kille som hette Peter. Han skulle prova några sparade öl tillsammans med några studentpolare från Norrköping och undrade om jag var intresserad av att vara med. Baktanken var säkert att få någon till att dela all öl med. Och för en gång skull så var kalendern tom och frugan borterst så jag tackade glatt ja.

Det blev en hård men trevlig kväll. Först mat i form av god porterstek med potatisgratäng, till det en frisk hembrygd amerikansk brown ale.

Sedan bröt ölen loss. Jag tog under kvällen lite noteringar och skissbetyg, mest för att alls minnas vad jag hällt i mig.

  1. BrewDog Abstrakt AB:02. Vass jordig hallonchoklad i doften. Alkohol, jord, chilihetta i den fadda smaken. 2,75.
  2. BrewDog Abstrakt AB:04. Kakao och thailändsk kryddsås i doften. Flat utan skum. Söta röda smaker, torrt utan chili. Kakao i slutet. Jag drack den här i januari 2011 och gav den då 3,15 i betyg (länk). Nu blir det 3,5.
  3. BrewDog Abstrakt AB:09. Mjölksocker, alkohol, röda bär i både smak och doft. Vass kolsyra. Råa toner av kryddat brännvin. 3. 
  4. Sigtuna Ace Of Spades Imperial Stout. Söt ren doft, lakrits. Mjuk söt smak med likörkonfekt och chokladbollar. Bättre nu än när jag drack den förra gången, vill jag minnas. 3,75.
  5. BrewDog Tokyo* (batch 02). Russin och rom i doften. Mörk rom i smaken liksom otung whiskey-alkohol. Rund och mjuk. 4,25.
  6. Black Tokyo Horizon (batch 057). Chark. Massor med rök, och lite syra, jag kom att tänka på isterband. Knäck i slutet. Märkligt nog försvann rökigheten när ölen blev rumstempererad. 3,5. 
  7. Nøgne Ø Dark Horizon 3rd Edition. Spritig doft. Parfymerat sköljmedel. Sötma, paprika och japanska kryddor i smaken. Chili-alkohol-värme i slutet. 3. 
  8. Nøgne Ø Dark Horizon 2nd Edition. Lakrits. Lätt doft. Vass kolsyra. Kolakakor, ingen alkohol. Tung choklad i slutet. Lite trött. Har ni den här hemma börjar det definitivt bli dags! 2,5
  9. Mikkeller 黑 (svart försegling, bryggd 2007). Russin och intensiv sötma i doften. Rund söt smak. Cederträ, alkohol. Varma hallon. Alkohol-hett slut. Lite sträv. En öl som har krävt sin tid, de första 3-4 åren var den helt odrickbar.För ett år sedan gav jag den 3,25 (länk). Nu blev det 3,75.
  10. Mikkeller Big Worse. Efter de här svarta sakerna kom Mikkels barleywine som en avrundning. Kemiskt söt doft, maltig. Alkohol och söt-besk smak. Behagligt stor mjuk smak med alkohol. Nyponsoppa i slutet. 4. 
Under tiden fick vi äta lite choklad-deserter på fin choklad som jag inte är säker på att jag nog uppskattade. Mycket öl hälldes ut och mycket vatten dracks – uppenbart rutinerade herrar det här.

Efter dessa tunga öl kom det fram lite lambic från 3 Fontainen och Cantillon vilket verkligen friskade upp.

”Det ser lite vulgärt ut att ställa upp dem så här.”
Kvällen avslutades med Southern Tier Créme Brûlée och Omnipollo Nebuuchadnezzar.


Plötsligt var det söndag och jag drog mig lite segt hemåt.

Det var en jättetrevlig och spännande kväll, tack så mycket för att jag fick vara med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar