2011-02-21

Epic Armageddon IPA

Ölen jag mumlade om för en vecka sedan (länk): Armageddon I.P.A. från Nyzeeländska Epic Brewing Company. Det är en amerikansk IPA på 6,66%.

Doften är fruktig och besk. Apelsiner, grapefrukt, aprikoser, bittra örter (nässlor?), tallbarr, sött fruktgodis. Aningar av vallmofrö, Eau de Cologne och rosor. Snygg.

Färgen är guld (20 EBC) med en aning bärnsten. Vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt, Det sjunker snabbt och lämnar lite skumrester på glaset.

Smaken är söt med blommig med parfymerade toner. En fin frisk uppfriskande beska dyker upp liksom humliga smaker av citrusfrukter, tallbarr, färskhyvlat virke och syrliga fruktkarameller. Aningar av kiwi och lime. Eftersmaken är mer humlad är besk med torra toner av gröna bananer, syrliga karameller, äppelkart och grapefruktskal. Det finns en del maltiga toner (speciellt aningar av karamellmalt) men de är bara där för att balansera humlen. Avslutningen är elegant med lite torkade frukter och bananskal.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna friska. Vätskan är något lätt för stilen.

En kvalitets-Amerikansk-IPA med friska toner. Å andra sidan verkar jag jämfört med andra bloggare och recensenter oförmögen att skulja en färsk IPA från en antik (vill minnas att någon kollat med Galatea, och den här är bryggd i december 2010). Nå, jag skulle gärna velat haft mer bett i beskan, framför allt i den oväntat korta eftersmaken. Inte dålig, men den räcker inte ända fram.

Och så kommer jag åter att börja fundera hur klokt det egentligen är att frakta en massa vatten från Nya Zeeland…

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsnyheter våren 2010 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 500 ml. Bäst före: 06.12.11.

5 kommentarer:

 1. Länge sedan du gjorde ett inlägg nu. Kollar bloggen varje dag. Du har väl inte tappat gnistan?

  SvaraRadera
 2. @Sebastian: Tack för berömmet. Det är en kombination av hälsoproblem och tidsbrist som sätter käppar i hjulen för mer recensioner. Och notiserna har jag inte riktigt haft tid för heller. Tråkigt, men jag hoppas på snar bättring.

  SvaraRadera
 3. Intressant att du nämner nässlor; det är något jag annars associerat med Punk-ipan. Håller du med? Men det finns här också tycker jag.

  PS Hoppas hälsoproblemet inte är något allvarligt. Ölsverige behöver dig!

  SvaraRadera
 4. @Tomas K: Ja precis, det finns något lite fränt-syrligt men samtidigt friskt. Kiwi-smaken är i samma familj av smak/doft-ämnen tror jag.

  Det är inget direkt akut, det är min diabetes som senaste månaderna bråkat samtidigt som jag insett hur mycket snabba kalorier det är i öl. Bäst att hålla sig borta när jag inte har koll på läget. Som i kväll. :(

  SvaraRadera
 5. Diabetes och öl låter naturligtvis lite vanskligt. Hoppas att det bara är en tillfällig downperiod.

  SvaraRadera