2011-02-17

Oppigårds Spring Ale (2011)

Egentligen är det lite av ett otyg att göra två olika öl med samma namn under två år.

Förra årets Spring Ale (2010) från Oppigårds Bryggeri var en experimentell mix av brittisk och amerikansk humle (Bitterhumle: Centennial, Smakhumle: Willamette, Aromhumle: EK Goldings, Cascade och Willamette. Torrhumlad med Cascade och East Kent Goldings).

Årets upplaga är en enkelhumlad ljus amerikansk pale ale som ligger betydligt närmre förra årets Amarillo Spring: Spring Ale (2011) är en amerikansk pale ale på 4,9% enbart humlad med Chinook.

Doften är mycket frisk, kraftig och humlad: Aprikoser, citrusfrukter, snittblommor, syltade apelsinskal, deg, honung, persikogodis och en elegant beska.

Skummet är kompakt, fingertjockt och benvitt. Det är fast och sjunker sakta ner lämnandes ett tjockt lager av skumrester på glaset. Vätskan är klar, färgen djup klargul (10 EBC).

Smaken är den första korta stunden besk och ren. Sedan kommer det allteftersom humliga smaker av citrus och färska frukter. Friska rena beska torra smaker av apelsinskal, grapefrukt, torkade beska örter, söt deg (lite av en hussmak?) och omogna plommon. Kroppen är medel till lätt. Eftersmaken är torr och humlig med söt honung, beska örter, torkade aprikoser och en mycket balanserad elegant beska. Deg och syrliga fruktkarameller i den långa eftersmaken.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna lätta i munnen. Vätskan är aningen lätt.

En mycket ren och frisk öl men en balanserad humleprofil av högsta klass. Oppigårds håller fortfarande ställningarna som det bryggeri i Sverige som har absolut högsta genomgående kvalitet på vad de gör (Okej, Inwit var väl sådär, men det var inte deras fel)!

Om jag ska försöka vara lite kritisk trots allt hade jag gärna sett aningen mer kropp och sötma. Som vanligt. Å andra sidan är det trevligt med en öl under 5%.

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment vår 2011 (lagerstatus). Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: Maj 2011.

6 kommentarer:

 1. Lagerstatus: http://agent.nocrew.org/index.html?id=607
  Pris: 17,90 för 330ml

  ;)

  SvaraRadera
 2. @Joost: Tack, jag var nog lite väl trött i går kväll.

  SvaraRadera
 3. Oj, 4,6 av 5! Det är ganska nära perfektion i min bok. Håller dock med om att den är väldigt god! Fick 4 av 5 av oss! :)

  SvaraRadera
 4. Sve-David Svensson18 februari 2011 kl. 15:53

  Oppigårds öl blir man aldrig besviken på. Det finns alltid några Oppigårds öl i min källare.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 5. Har just fått höra att vi även kommer att få njuta en sommarale från Oppigårds. Mohawk som vann offerten på SB har visst ingenstans och tillverka sin vinnare eftersom Sigtuna skall brygga fram sin egen sommaröl + Galateas S:t Eriks. Då går ordern till 2:an istället och det var denna gång Oppigårds.

  Reier

  SvaraRadera
 6. Fick en fyra av mig också men en annan öl fick en femma....
  Kolla själv på
  http://morkomat.blogspot.com

  SvaraRadera