2011-02-23

St. Eriks Vårlager

Dags för en av de där ölen som släpptes 15 februari: St. Eriks Vårlager (eller Vår Lager? Etiketten är avsiktligt dubbeltydig) från Galatea. Den är bryggd hos Slottskällans, är en ljus lager på 4,5% humlad med 100% amerikansk Simcoe.

Doften är fylld av citrus, humle och frukter. Massor av nysågade bräder, kåda och eneträ. Lite lageraktiga söta maltiga toner, aningar av pappersmassa och sötningsmedel.

Färgen är ljust gul (4 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker snabbt och lämnar en del skumrester och ett inte helt snyggt tunt lock.

Smaken är först humlig med en rätt så kraftig sötma. Massor av trä, tallbarr, lite oljiga toner och grapejuice. Aningar av gröna druvor i den korta eftersmaken liksom en medelstark beska som stundtals blir lite vass. När ölen blir lite varmare i glaset kommer det allt mer påträngande sötaktiga toner av blött papper i avslutningen.

Kolsyran är mild för en lager, bubblorna små. Vätskan är vattnig.

Jag kan förstå tankarna bakom den här ölen, men genomförandet övertygar inte mig. Jag funderade lite om den fått oxidationsskador (tonerna av blött papper tyder på det), men jag har fått den här flaskan i ett välisolerat paket direkt från distributören: Även om den kan ha utsatts för lite temperaturväxlingar kan jag inte tänka mig att den rent tidsmässigt hunnit bli så skadad.

Betyg: 2,6. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment vår 2011 (lagerstatus). Pris: 15:50 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: V39-2011.

Och är det så smart att skriva datummärkningen på en nästan-svart etikett med svart bläck? Egentligen?

3 kommentarer:

 1. Vilken timing!

  Jag drack en likadan igårkväll och funderade på om du hade eller skulle recensera den.

  Jag tyckte inte alls om den.

  Alldeles för obalanserad och kraftig humlesmak utan rätt kroppshydda att backa upp den med, typ.

  SvaraRadera
 2. @Jesper: Ja precis. Bra humle, tunn i övrigt.

  SvaraRadera
 3. De flaskor jag köpte var toppfyllda, hade knäppt en cm luft i flaskan. Som resultat var det ett halvvägs till platt öl som jag inte ville dricka. Har hänt tidigare med mohawk barley wine. Lägger man dessa pengar och får så undermålig kvalité blir man så trött va!

  SvaraRadera