2011-02-11

Beer Here Dark Hops


Ja, vad heter den här (relativt) jättenya stilen egentligen? India Dark Ale? Cascadian Black Ale? Black IPA? I alla fall Beer Advocate bestämde sig nyligen för American Black Ale med argumentet att de inte nödvändigtvis behövde baseras på den amerikanska IPA-stilen. Även om de flesta, som den här, är det.

Beer Here är fantombryggeriet som drivs av Christian Skovdal Andersen, som hade Ølfabrikken innan det såldes till Harboe. De har gjort en grej av att göra politiskt inkorrekta öletiketter och ölnamn, fast just den här är rätt snäll. Dark Hops har alkoholhalten 8,5% och är fysiskt brygd hos Nøgne Ø i Norge. De beskriver själva den här ölen som ”Svart som en stout, humlad som en IPA”.

Doften är komplex och snyggt tillbakahållen men ändå stark med en bladning av söt choklad och syrliga citrusfrukter. Rejäla toner av beska örter, kakao, grapefruktskal och apelsinskal. Aningar av kaffepulver, kol, oljiga kemikalier och alkohol.

Det fingertjocka skummet är ljusbrunt (chokladfärgat?), det sjunker sakta ner och lämnar tunna skumrester på glaset. Vätskan är kolsvart (120 EBC).

Smaken är torr och besk med en snabbt passerande ton av citronjuice. Friska rostade maltiga toner som får mig att tänka på amerikansk stout, men den är torrare och beskare än flertalet sådana öl. Toner av mycket mörk choklad, gräddigt kaffe och en aning lakrits. Fruktiga beska humliga toner med smaker som pomerans, limeskal och torkade blommor/örtte. Eftersmaken är frisk och bitter med rostade toner (tänkt svartrostat bröd), grapefrukt/lime/citron och behagliga aningar av kaffe, maltgodis och söt lakrits.

Kolsyran är medelstark, de få friska bubblorna är små. Vätskan är lätt och lite torr.

En mycket elegant och kraftfull öl i denna nya stil. När jag kollade på flaskan, som jag fått i julklapp av min vän Morgan, så blev jag lite orolig över åldern. Skulle det vara någon humle kvar? Det var det, och utan att veta hur den smakade färsk så tycker jag att det inte finns någon trötthet i den här.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt november 2010 hos Barleywine i Köpenhamn. Bäst före: Batch #407, bryggd 280109, minst hållbar till 280114

Bild: Beer Here.

4 kommentarer:

 1. Har den här titeln något med filmerna "Men in Black" att göra eller är det något annat lustigt som jag missar?

  SvaraRadera
 2. Jag köpte den till julen eftersom det fanns klara drag av julmust i den, fast bättre.

  SvaraRadera
 3. Japp, en god öl! Finns att beställa på Systembolaget.

  https://bestallning.systembolaget.se/Artikel/?artikelId=389312%28Artiklar%29

  SvaraRadera