2011-02-12

Ocean Brew № 1000

Efter dagens provning på De Klomp var det så äntligen dags för en öl jag sett fram mot att prova: Brew № 1000 från Oceanbryggeriet. Det är en jubileumsöl som bryggaren Tomas Bingebo tagit fram för att han genom åren bryggt 1.000 öl hos
 • DWAN Brewpub, Thurles, Co Tippererary, Irland
 • Messrs Maguire Brewpub, Dublin, Irland
 • Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad
 • Oceanbryggeriet, Göteborg
Han själv beskriver det som en ”[…] en mörkare ale med markerad maltighet och en betoning på smak och aromhumle. En hederlig ale som jag skulle beskriva som en ´strong mild´”. Alkoholhalten är 4,8%.

Och ja, jag har nog tjatat så att De Klomp skulle få ett halvfat. Var det värt besväret?

Färgen är djupt brun, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är beige.

Doften har toner av tobaksblad/cigaretter, lite blommor och blad, melass, röda bär och tobaksblommor.

Smaken startar med en söt honungslik ton. Den utvecklar sig till en rätt oborstad och tuff smak som ändå håller ihop ganska väl. Torr maltighet, mycket aromhumle som det brukar vara med Ocean-ölen i den mellanmörka stilen. Här är det dock rejält uppskruvat. Det finns också en frisk och intressant torr smak av färska svarta vinbär. Friskt trä i eftersmaken, lite tobak och halvtorra blommor (pelargoner?) och svaga spår av röt rök. Eftersmaken är kort och avslutas med lite gräsig humle och vått ylle.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är lätt.

Som sagt, det här är väldigt mycket Ocean, och med mild-stilen så kan bryggare Bing skruva upp sina favoritsmaker – pale ale-malt och engelsk aromhumle. Det är mycket smaker, det är det, men jag tycker till syvende og sist att de har andra bättre öl i sitt sortiment. Gott så.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: Jag blev bjuden.

När ölansvarig är förkyld blir pumpskyltarna lite enklare.

2 kommentarer:

 1. Läst en del av dina blogginlägg och måste säga att du har de mest otroliga smakjämförelserna jag läst. Damm, sand, tomatkvist och röt.
  Jag bara undrar vad mata dina föräldrar dig med när du va liten?

  SvaraRadera
 2. @Nagik: Tack, tror jag. Fast "röt" ska vara "rök". Får fixa till det.

  SvaraRadera