2011-02-10

Mikkeller / BrewDog I Hardcore You


Nog spänning skapad. Ölen jag skrev om här är alltså samarbetet mellan danska Mikkeller och skotska BrewDog, I Hardcore You.

Den är inte riktigt som andra öl. De tog sina Double India Pale Ale I Beat yoU och Hardcore IPA, båda kraftigt humlade och torrhumle. De blandades och torrhulmades en gång till, bara för att det gick.

Resultatet är alltså en trippelhumlad DIPA på 9,5%. Den fanns på fat på De Klomp i måndags.

Vätskan är grumlig, färgen är mörkt bärnsten. Stort hårt vitt skum som lämnar lite rester på glaset efter sig.

Doften är söt med massor av amerikansk humle. Ananas-aprikos. Stor beska med oljiga toner.

Beskan är riktigt stor och tuff med lite syra. Över huvud taget är smakerna stora och fokuserade. Massor av torkad frukt och en intensiv sötma. Tyvärr blir såväl beskan som sötman tunga och lite jobbiga i munnen. Eftersmaken är rejält bitter med citrusfrukter, lite passionsfrukt och fruktgodis. Sötman blir syntetisk efter ett tag. Slutet domineras av grapefruktjuice.

Kolsyran är kraftig, stora bubblor. Kladdig vätska.

Nja, jag gillar välhumlad öl, men den här blev för mycket och för tung i både sötma och beska.

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 69:00 för 300 ml (?).

5 kommentarer:

 1. Äntligen någon som, nästan i alla fall, sätter ned foten! Fler borde våga säga det som alla vet, kejsaren är naken!

  Man måste inte gilla det här humlevansinnet som råder bara just för att det är extremt, trendigt, hajpat, udda, roligt, har höga betyg och bara för att man måste det.

  Jag har druckit många så kallade humlebomber och många är otroligt dåliga! Runt 10% alkohol och teoretiska 100 bu blir inte gott. Dessutom är det inte någon vidare bryggarkonst direkt heller att vräka i säck efter säck med massa olika högalfahumle, det kan en schimpans också göra. Skickligheten hos en bryggare ligger i att skapa ett balanserat öl utan felsmaker och absolut ingen kan säga att ett öl med runt 100 bu är balanserat.

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Du rycker orden ur munnen på mig, jag filar på en text med ungefär det innehåll du beskriver.

  Fast man kan inte vara sådär generell, tycker jag. Pizza Port Hop 15, Founders Double Trouble eller Great Divide Hercules är alla tre bra öl.

  Det är väl snarare så att européerna har en bit kvar, de är fortfarande i mångt och mycket ”mer är bättre”.

  SvaraRadera
 3. Äntligen avslöjat. Jag hade faktiskt den ölet i bakhuvudet. Fast det är så dags att säga nu. Men jag kan hålla med dig. Drack den på Mikkeller bar i somras och tyckte att den var i mesta laget. Tyckte att humlen fick den där karaktären av rått kött som jag tror du angett i några recensioner. Men jag minns att jag fick kämpa med mitt lilla glas. Drickvänligt? Gott? Icke! Men det var ändå en upplevelse.

  SvaraRadera
 4. Vem ringer Wikileaks?

  Med tanke på hur många i världen som tror att de gillar humleölen (har gått på marknadsföringen?) är det ett rätt stort avslöjande vi snackar om här! :)

  SvaraRadera
 5. Anonyms kommentar har sina poänger. Det görs väldigt mycket onyanserat skit med massa ibu och för många olika slags humle bara för att man kan... Dock är mikkellers i hardcore you inte en av dessa. Detta är ett helt fantastiskt öl för oss som verkligen gillar öl med mycket beska och humle. Ett annat ännu tydligare exempel på att öl på 100 ibu kan vara underbart balanserade är green flahs west coast ipa. Enligt mig ett av världens fem bästa öl så visst kan 100ibuare vara mycket välbalanserade! Om du inte tycker så antar jag att det helt enkelt beror på skillnad i smaak... alla upplever såklart smak olika, ingen nyhet direkt...
  /AB

  SvaraRadera