2011-02-04

Cantillon Iris

En öl jag skulle skriva flera ingresser om. Så då gör jag det:
 1. Den här ölen har jag sparat i några år. Egentligen utan någon större eftertanke, eller kanske beroende på ett missförstånd: Jag trodde att denna lambic från Cantillon var smaksatt med blommor. Jag vet inte riktigt var jag fick det ifrån, kanske jag eller någon annan som sett etiketten med blommorna, sett namnet Iris och dragit fel slutsats.
 2. Iris från belgiska Cantillon är en lite underlig öl, till och med för att vara en Cantillon-öl. Så pass att den är en av de öl som exemplifieras under rubriken ”Övriga klassiska syrliga öl” i Svenska Hembryggarnas Öltypsdefinitioner, där den representerar de välhumlade lambicerna.
 3. Jag har under senare år funderat vilken ölflaska jag haft längst i skafferiet. Trodde att det var den här: Cantillon Iris 2005. Den borde vara tappad 2005 och såld något senare? Fast när jag tog upp korken stod det ”2007” på den. Alltså är ölen jäst 2005, lagrad på ekfat i två år och sedan tappad på flaska. Jag borde ha andra öl som är äldre.
Denna spontanjästa öl med mer och färskare humle än vad som är normalt har en alkoholhalt på 5%. En annan skillnad mot andra lambic-öl är att den här är bryggd utan vete och/eller vetemalt.

Doften är syrlig och lätt maltig med en viss sötma, hav och tång, lite stall. Mjuk och mogen. Lite honung och blommor. Kiwi och gröna bananer.

Vätskan är helt klar, färgen orange med lite rött (20 EBC). Litet vitt skum och lite skumrester på glaset.

Smaken är elegant med en inledande söt-torr syrlighet. Fina toner av färsk/våt humle, lite honung och mineraler. Mjuk syrlighet med en viss beska. De mjuka mineralrika smakerna återkommer i den syrliga eftersmaken som har toner av honungsmelon och rosenvatten som klingar av i en behaglig syrlighet.

Kolsyran är mjuk och fin med små friska, nästan vassa bubblor. Vätskan är aningen klibbig.

Den absolut mest eleganta och välbalanserade lambicölen jag druckit någonsin, och en av de bästa ölen under senare år. Smaskens!

Betyg: 4,75. Pris: 45:00 för 375 ml. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni(?) 2007. Bäst före: 2017.

4 kommentarer:

 1. Now you've gone and done it! Now I just MUST have a lambic this weekend!

  SvaraRadera
 2. Iris är mycket fin. Har en flaska från i sommras då jag var i Beligen kvar. Provade Cuvvé Saint- Gilloise från Cantillon på Akkurat igår och det var utan tvekan den bästa spontanjästa jag druckit. HELT underbar, kanske den bästa ölen jag druclot. Har du provat den? Om inte. Försök göra det!

  Gillar ofiltrerat starkt :)

  SvaraRadera
 3. @Sebastian: Tack, nej den har jag inte haft chans att prova.

  @Darren: My pleasrure!

  SvaraRadera