2011-02-28

Spendrups Premium Pilsner

Mer relativt ny öl. Premium Pilsner är en tysk pilsner på 4,7% från Spendrups.

Färgen är ljust gul (6 EBC), vätskan klar med lite bubblor på glaset. Det fyra fingrar höga (jag hällde upp ölen i en pilsnerflöjt) varmvita skummet är luftigt; det sjunker långsamt ner och lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doften är besk och söt med en mild men tydlig ton av metall. Gräsig ädel humle med aningar av blommor och en oväntad lätt doft av whiteboard-pennor. Det finns också en tjock tung sötma som framför allt framträder när ölen blivit lite ljummare. Den här maltiga doften känner jag väl igen från andra svenska lageröl.

Smaken börjar med en snabbt passerande blommig beska. Söta smaker som påminner om frukostflingor och corn flakes kommer därnäst. Lite gräs och hö. Annars är smaken rätt neutral. Lätt till medelstor kropp. Den korta eftersmaken bjuder på mer sötma med en närmast instängd ton. Beskan är mild och neutral. Mineraler och järn i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna lätta och små. Vätskan är något mjuk i munnen.

En besvikelse, helt klart. Av förhandsinformationen hade jag väntat mig en tysk ren pils, men det jag fick var en vanlig översöt svensk mellanöl. Trots allt gick den ner rätt lätt.

Jag kommer inom kort att återkomma till denna öl. Och så inser jag att trots att jag tyckte att jag skulle raska på med den här recensionen (mycket att göra i kväll) så har det tagit nära 1½ från att jag hämtade flaskan tills jag skrivit klart det här. Ineffektivt!

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga lansering vår 2011 (lagerstatus). Pris: 11:90 för 330 ml. Bäst före: 18.01.12

Bild: Spendrups.

1 kommentar:

  1. Den är ganska lik old gold får man säga, samma stil och samma alkoholhalt.

    SvaraRadera